Slučaj David Dragičević - Ko čuva leđa Đorđu Rađenu

Slučaj David Dragičević - Ko čuva leđa Đorđu Rađenu

Jedan od ključnih svjedoka u ubistvu Davida Dragičevića, Đorđe Rađen, zaposlen je kod Slobodana Kuprešaka koji je, kako se nezvanično moglo čuti, finansirao kampanje SNSD-a, blizak je vlastima RS, a preko zlatara i sportske opreme stigao je do prodaje oružja za policiju i vojsku. U nizu nepoznanica o Rađenu svakako je i pitanje njegovog angažmana advokata Dragana Stupara koji brani brojna "zvučna" imena: bivši klijent mu je Dodikov kum Mile Radišić, a sada zastupa Emilia Baldu, osumnjičenog za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića. Prema navodima medija, Stupar je dio "srbačkog klana" pravosuđa, naslonjenog na predsjednika VSTV Milana Tegeltiju.

Dok istraga o ubijenom Davidu Dragičeviću za više od godinu dana nije odmakla ni za milimetar, jedan od ključnih ljudi za rješavanje tog ubistva Đorđe Rađen živi i radi u Sarajevu, reklo bi se, sasvim normalno i bez mnogo uzbuđenja. Da Rađen mirno spava, barem kada je riječ o utvrđivanju njegove odgovornosti u slučaju Davidovog ubistva, jasno je i iz činjenice da je krajem maja podnio tužbu za klevetu protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, sa odštetnim zahtjevom od 5000 KM. Na okolnosti ubistva Davida Dragičevića ispitan je samo jednom, prije više od godinu dana.

I dok se jedan od ključnih svjedoka ubistva bavi tužbom za klevetu, otac ubijenog Davida doslovno je protjeran od strane vlasti RS, a grupa Pravda za Davida razbija se konstantnom represijom i terorom nad njenim članovima.

Ko tačno čuva leđa Đorđu Rađenu nije razjašnjeno ni do danas. Iako nije dokazano da je ubijeni David Dragičević bio u Rađenovoj kući, tvrdoglavim naporima policija i dalje nastoji da potpuno kriminalizuje žrtvu. Rađen nije saslušan ni nakon što je Alen Kukić, osumnjičen da je manipulisao snimcima sa objekta "MK" u Ulici Velibora Janjetovića Janje, tvrdio da je to radio po Rađenovoj molbi. Kukić je kasnije pušten, a Rađenova odgovornost nije utvrđivana.

Za više od godinu dana jalove istrage tužilaštvo ga je saslušalo tek jednom, u aprilu prošle godine, i Đorđe Rađen je mirno odselio za Sarajevo, očigledno bez straha da će biti subjekt ozbiljne istrage.

Sada je zaposlen u prodavnici firme ALP Outdoor shop u Sarajevu, istoj za koju je prethodno radio u Banjaluci.

Zlatarevo oružje

Ta firma, u vlasništvu Slobodana Kuprešaka, je pored prodaje zlata, sportske i saobraćajne opreme, registrovana i za prodaju oružja policiji i vojsci.

Kuprešak posjeduje i zlataru koja posluje u sklopu “ABC SPORTING d.o.o.”, a osnovana je 2010.

ABC SPORTING d.o.o. je ovlašteni zastupnik i distributer velikog broja svjetskih proizvođača oružja, taktičke, forenzičke, deminerske i druge opreme za potrebe policije, državnih institucija i agencija.

Firma je prisutna i na tržištu saobraćajne opreme, te je radila na opremanju saobraćajnom opremom autoput Banjaluka-Gradiška. Na zvaničnoj web stranici firme stoji i da planira otvaranje streljane za duge i kratke cijevi.


Autor: Redakcija Impulsportala

Izvor: https://impulsportal.net