Slučaj Dženan Memić - Ljubo i Bekrija Seferović i danas rekli: -Mi nismo krivi-

Slučaj Dženan Memić - Ljubo i Bekrija Seferović i danas rekli: -Mi nismo krivi-

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je pred sudijom Igorom Todorovićem ponovo suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću koji se sumnjiče da su izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je od posljedica zadobijenih povreda preminuo Dženan Memić.

Na samom početku i danas su se izjasnili da nisu krivi.

Sud je prihvatio ranije sprovedene dokaze Tužilaštva i odbrane. Također, navedeno je kako će se postupiti prema uputi Vrhovnog suda - da se sprovede novo vještačenje u Zenitu u Banjoj Luci, nakon čega će biti održano ročište.

Odbijen je prijedlog odbrane da se sprovede nova rekonstrukcija događaja.

Muriz Memić nakon suđenja: Ne daju da mi se smiri dijete

"Ovo je sramota, grehota i haram, šta je Vrhovni sud uradio. Ta trojica vrhovnih 'konja' - Emir Neradin, Slavko Marić i Dragan Ćorlija ovo su napravili mom Dženanu. Ne daju da mi se smiri dijete. Nisu ovo smjeli nikako uraditi ako ništa iz ljudskih razloga, ali imali su naredbu potkovanog Milana Tegeltije da unište bh. pravosuđe. On sad može otići, pravosuđe je uništeno", rekao je Dženanov otac Muriz Memić okupljenim medijima navodeći kako već tri i po godine govori da je Dalida Burzić kriminalac, da je optužnica lažna.

"Stojim iza toga i dalje. Dženan nije imao povreda koje je Tužilaštvo navelo niti su na kombiju bila takvo oštećenja. Dženan je imao jednu povredu, to je pokazala obdukcija i oni to ne mogu nikad promijeniti. Ali ovo je sramota Vrhovnog suda, Ustavnog suda i Federalnog tužilaštva", rekao je Memić poručujući kako budući glavni tužioci znaju da je optužnica lažna.

Memić je dodao kako je Ustavni sud slamka spasa za oštećene i kako još uvijek vjeruje Gordani Tadić, ali je poručio kako je "minuta do dvanaest" .

Također, Memić je rekao i kako je pitao Gordanu Tadić hoće li moći izdržati političke pritiske, a ona mu je poručila da hoće.

Na pitanje da li je upoznat da je Johannes Hahn, europski komesar za proširenje i susjednu politiku, komentirao neriješen slučaj smrti Dženana Memića, Muriz Memić je prokomentirao kako misli da se ovo pitanje ne može riješiti bez uplitanja EU.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget - Tužilaštvo ima samo jedan dokaz 

Advokat porodice Memić Ifet Feraget rekao je Tužilaštvo ima samo jedan dokaz, priznanje tada osumnjičenog Ljube Seferovića.

"Ono mora biti potvrđeno materijalnim dokazama ili barem indicijama koje čine vjerovatnim cijeli događaj. Ne postoji niti jedan dokaz koji potvrđuje da se desila saobraćajna nesreća. Tužilaštvo nije dokazalo da se dogodila saobraćajna nesreća. Nisu potvrdili da je Ljubin kombi udario Dženana, nego su utvrdili da je to kombi koji bi mogao pripadati tipu kombiju kojeg je vozio Ljubo Seferović. Dakle, nisu dokazali čak niti tip. Ne postoji dokaz da je to bio komad zelene boje. Komad laka koji je navodno pronađen na mjestu događaja je ukraden iz Federalnog MUP-a. Ne postoji niti jedan dokaz da je Ljubo bio pod dejstvom alkohola zato što Ljube nije bilo na mjestu događaja i nije alkotestiran.

Dokazi Dženana Memića na obje ruke potvrđuju da se Dženan branio, a Alisa je posmatrala napadače koji su ga ubili", rekao je Feraget navodeći kako su građani na protestima održanim u subotu imali priliku vidjeti kako izgleda kombi koji je imao takva oštećenja koja su mogla nastati da je kombi udario zid, a ne da ga je udarilo ljudsko tijelo.

Feraget je poput Memića poručio da idu do kraja po pitanju slučajeva Memić i Dragičević koji su postali paradigma stanja u bh. pravosuđu.

Na upit novinara da li se vještačenje može provesti do 30. jula kada je zakazano novo ročište, Feraget je rekao da je moguće, ali da nije jasno kako će sprovesti dokaze kada ih nema.

"Ako vještak nema dokaze o tragovima kočenja, a nema, mjesto kontakta a nema ga, povrede koje ne odgovaraju saobraćajnoj nesreći, pitam se šta mogu vještačiti", rekao je Feraget navodeći kako vještaci mogu jedino reći da nemaju dokaza na osnovu kojih mogu uraditi vještačenje, te kako bi to bilo profesionalno.

Predmet je vraćen na ponovno suđenje nakon što je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio odluku o poništavanju oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću koju je donio Kantonalni sud Sarajevo. Prvostepena presuda je poništena nakon žalbe Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Sudija Igor Todorović je 16. jula 2018. godine oslobodio Seferoviće. Porodica Memić i advokat Ifet Feraget oslanjaju se na veliki broj dokaza i tvrde kako saobraćajne nesreće nije bilo, te da je Dženan Memić ubijen.

Podsjećamo, 8. februara 2016, Dženan Memić (22) stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

“BANDA NE ODUSTAJE” Memić uoči obnovljenog početka suđenja za SMRT NJEGOVOG SINA

Uoči današnjeg početka obnovljenog suđenja u slučaju “Dženan Memić”, otac tragično stradalog mladića Muriz Memić govori kako ne zna otkud mu snaga, ali kako se ne može pomiriti s tim da zna istinu koju ne može dokazati.

– Pitam se zašto ovo sve moram ponovo prolaziti, i grehota je i sramota. Vraćao sam stare snimke, vraćao snimak iz sudnice kada sudija Todorović pita Hamzu Žuju da nabroji oštećenja na kombiju te ga pita da li je našao povrede u donjem dijelu tijela, a on odgovara kako nije. Sve je jasno, sve se zna, ali banda ne odustaje. Već tri i po godine govorim kako je Dalida Burzić kriminalac i ona mora znati da ja neću odustati – istakao je Memić koji je u Kantonalni sud Sarajevo stigao s kćerkom Arijanom Memić.

On dodaje kako je svjestan da u sudnici neće čuti ništa novo.

– Sve ja znam, znaju i oni, a moje je samo da ne stanem. Sad imam još više snage. Ne znam otkud mi snaga, ali ne znam ni ko bi se pomirio s tim da zna istinu, a ne može je dokazati. Ne mogu se pomiriti s tim, ne mogu zaspati i reći ‘hajd, dobro, desilo se’. Nije se desilo, ovo je namjerno počinjeno. Alisa Mutap zna i lagala je u sudnici, ali doći će dan kada će odgovarati i Alisa i Hasan Dupovac i Alisin otac Zijo, a naročito Dalida Burzić – rekao je Memić.

Podsjećanja radi, odlukom Vrhovnog suda FBiH Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni su krivice za stradanje Dženana Memića. Predmet je vraćen na ponovno suđenje, a Vrhovni sud FBiH donio je ovu odluku rješavajući žalbu Tužilaštva Kantona Sarajevo na prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Sarajevu.

Naime, ovaj sud je ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu od 16. jula 2018. godine i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Ljubi i Bekriji Seferoviću sudilo se za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je stradao, a poslije preminuo Dženan Memić.


Izvor: radiosarajevo.ba/klix.ba