Smanjena kineska ulaganja 35 odsto u SAD

Smanjena kineska ulaganja 35 odsto u SAD

Kineska ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) smanjila su se prošle godine 35 odsto u odnosu na 2016, usljed napetosti između dvije države.

Kako se navodi u zajedničkim istraživanjima Nacionalnog odbora za odnose SAD-a i Kine i analitičke kuće Rhodium Group, pad ulaganja izazvale su promjene politike u obje zemlje. Kina je obuzdala strana ulaganja, dok je u SAD-u porasla zabrinutost oko ulaganja u kontekstu nacionalne sigurnosti, prenosi SEEbiz.

"Promijenjeno političko okruženje već je izmijenilo obrasce dvosmjernih direktnih stranih ulaganja i nastaviće da preoblikuje sastav i nivoe investicija u budućnosti", naveli su autori izvještaja.

Kineske firme su prošle godine u SAD-u realizovale ulaganja 'teška' 29 milijardi USD, što je 35 odsto manje od rekordnih 46 milijardi USD, ostvarenih u 2016. godini.

Međutim, podaci za prošlu godinu su 'znatno podržani' poslovima preuzetim i uveliko odrađenim u prethodnoj godini, navodi se u istraživanju. Kada se transakcije objavljene prije prošle godine isključe, vrijednost realizovanih poslova pada 74 odsto.

Pad je uslijedio nakon snažnog porasta kineskih stranih ulaganja tokom posljednje decenije, što je podstaknulo zabrinutost kako u Kini, tako i u drugim zemljama, uključujući SAD, Australiju i Njemačku.

Krajem 2016. godine, kineski regulatori preduzeli su mjere za ograničavanje stranih ulaganja, djelimično zabrinuti zbog rasta akvizicija finansiranih zaduživanjem.

U SAD-u su političari kazali da su zabrinuti da kineske firme, koje podržava vlada, usmjeravaju ulaganja u vojne i tehnologije povezane sa bezbjednošću.

Prošle godine je američki odbor za strana ulaganja, koji nadgleda transakcije koje bi mogle predstavljati rizik za nacionalnu bezbijednost, blokirao poslove vrijedne skoro deset milijardi USD.

I ove godine blokirano je nekoliko pokušaja velikih kineskih ulaganja, uključujući prodaju kompanije za novčane transfere Moneygram kineskom Ant Financialu, Alibabinoj podružnici za digitalno plaćanje.

Američki predsjednik Donald Trump takođe je tražio od osoblja da identifikuje nove načine za ograničavanje kineskih ulaganja u SAD, kao dio šireg odgovora na navodnu krađu intelektualnog vlasništva, koji takođe uključuje planove za uvođenje carina na kineski uvoz.

Američki kongres je takođe usredsređen na zakonske propise koji bi saveznoj vladi pružili više ovlašćenja u preispitivanju poslovnih ugovora u kontekstu rizika za nacionalnu sigurnost.

Američke firme, koje su prošle godine uložile oko 14 milijardi USD u Kinu, takođe bi mogle postati neodlučnije za poslovanje u Kini, dodaje se u izvještaju.


Izvor: Agencije