Šokantan razgovor operaterke Hitne pomoći i djevojke koja umire

Šokantan razgovor operaterke Hitne pomoći i djevojke koja umire

Francuska javnost ostala je šokirana nakon što je jedan lokalni portal objavio snimak razgovora radnice Hitne pomoći i djevojke koja je nakon nekoliko sati preminula.

Na snimku se jasno čuje kako Naomi Musenga (22) preko telefona pokušava da objasni ženi da je u velikim bolovima i da bi mogla umrijeti, ali s druge strane operatorka čitavu dramu nije shvatila ozbiljno, pa je u jednom trenutku počela da ismijeva djevojku u agoniji.

“Strašno me boli stomak, umrijeću!“, jedva je izgovorila mlada Naomi, a sa druge strane stigao je neočekivani odgovor.

“Umrijećeš jednog dana kao i svi ostali.“

Čitav slučaj datira od decembra prošle godine, ali sada je procurio snimak razgovora nakon čega je reagovala i francuska ministarka zdravlja Agnes Buzin. Nakon što je odslušala snimak koji traje tri minuta, obećala je istragu čitavog slučaja.

Na samom početku snimka Musenga pokušava da objasni u čemu je problem, ali s obzirom na to da je u velikim bolovima, sve je išlo sporo i zvučala je prilično nerazgovjetno. Žena s druge strane linije očigledno nije bila raspoložena za takvu vrstu razgovora.

„Spustiću ti slušalicu ako mi ne kažeš šta se događa. Ne mogu ti pomoći, nemam pojma koji je problem. Uzmi papir i olovku i zapiši ovaj broj telefona“, rekla joj je operaterka Hitne pomoći i uputila je na službu Sos Medecins koji joj šalju ljekara na kućnu adresu.

Tu se razgovor završio, ali je to bio tek početak Naomine drame. Ona je u agoniji zvala broj telefona, dok se operaterka Hitne pomoći zabavljala sa svojim kolegama i nastavila da ismijeva djevojku što se jasno čuje na snimku.

Uspjela je da dobije SOS Medecins, ali je ljekar došao tek nakon pet sati. Hitno je prevezena u bolnicu, gdje je pretrpjela srčani udar i nakon nekoliko sati preminula. Otkazali su joj organi usljed hemoragičnog šoka.

Dan nakon što je objavljen transkript razgovora, operaterka Hitne pomoći je suspendovana, a državno tužilaštvo je pokrenulo istragu.

“Bila je sama, molila je za pomoć, jasno je rekla da će umrijeti... Niko ne bi smio da umre na takav način“, rekla je Musengina starija sestra za francuske medije.


Izvor: B92