Špigl - Ilegalni poslovi sa oružjem - Zviždač, koji je pritisnuo državnu moć Srbije

Špigl - Ilegalni poslovi sa oružjem - Zviždač, koji je pritisnuo državnu moć Srbije

On je otkrio ilegalne poslove sa oružjem, koji u Srbiji dosežu do u najviše krugove vlasti. Sada je bivši nameštenik jedne oružarske firme u kućnom pritvoru. U Srbiji ga slave kao heroja.

U njegovoj ga domovini zovu “Assange Srbije”. Pojedini srbski mediji njegov slučaj uporedjuju takodje sa onim  Whistleblowera Edwarda Snowdena. Ljudi, koji trenutno za njega organizuju javne iskaze solidarnosti, zovu ga “naš heroj”.
 
Aleksandar Obradović ima 40 godina i do nedavno je bio nameštenik jedne oružarske firme u zapadno-srbskom gradu Valjevu. Samostalno i uz ogroman lični rizik je otkrio jedan od najvećih skandala sa trgovinom oružjem koji je Srbija doživela proteklih godina. Pri čemu se pokazalo: korupcija i organizovani kriminal sa pokrićem sa najvišeg vrha su u Srbiji svakodnevica. Što je u brutalnoj suprotnosti sa dobrim glasom koji ovu zemlju bije: da je primer-zemlja reformi u regionu Zapadnog Balkana. Glas, kojim predsednik Srbije reklamira za članstvo svoje zemlje u EU.

Ono što je Obradović otkrio zvuči za početak ne baš puno spektakularno, ali je prava politička bomba: državna oružarska firma Krušik, koja proizvodi artiljerijske granate, mine i rakete, je jednoj privatnoj firmi pod imenom GIM od 2017 godine prodavala svoje proizvode po veoma niskim cenama. GIM ih je kasnije prodavao na internacionalnom tržištu oružja sa ogromnim dobitkom. Jedan od posrednika u ovom dealu bi trebao da je Branko Stefanović, koji je za GIM radio kao pravni savetnik. Od njega vodi direktna linija pravo u vladu: Stefanovićev sin Nebojša je aktuelni srbski ministar policije. Prve detalje ove afere je Balkanska istraživačka mreža BIRN objavila još pre godinu dana.

Pretnje na sred ulice

Poslovi sa oružjem u vrednosti u desetinama miliona nisu samo oštetili za internacionalnu trgovinu ove vrste nadležnu firmu Yugoiport-SDPR, nego su bili i ilegalni, jer je oružje dospevalo u područja u kojima se po važećim srbskim propisima ne sme prodavati, medju njima via Saudijska Arabija u Jemen.

Već u eri diktatora Miloševića -pod kojim je današnji predsednik Vučić bio ministar informacija i po zlu slavni ratni huškač- je Srbija bila veliko raskršće za ilegalne poslove sa oružjem i švercom u jugoistočnoj Evropi. Što se ni do dana današnjeg promenilo nije. Čime Srbija, kandidat za članstvo u EU, predstavlja bezbednosni rizik koji se ne sme podcenjivati.

Sredinom septembra je zviždač Obradović bio uhapšen zbog svojih otkrića i optužen za izdaju tajni. Posle javnih protesta je bio neposredno potom oslobodjen i stavljen pod kućni pritvor. Pri jednoj od šetnji, koje su mu na sat vremena dnevno dopuštene, mu je nepoznati čovek pretio na sred ulice, u sred bela dana: ako bude ćutao-ništa mu se neće desiti. “Ne osećam se trenutno životno ugroženim”, kazao je Obradović za SPIEGEL na telefonu. “Javni pritisak je veliki, verujem da me to štiti, makar momentalno.”

Da u ilegalnim poslovima sa oružjem u Srbiji i srbski vlastodržci sve do predsednika države imaju svoje prste upetljane je više nego logično i vrlo verovatno, ali u vrlo retkim slučajevima i dokazivo pred sudom. Za razliku od slučaja Krušik. Obradović je kriminalnu praksu firme dokumentovao skoro pa perfektno. Mnogi ga u Srbiji stoga slave sada kao simbol otpora prema moćnoj srbskoj “državnoj mafiji”.

I predsednik države pod pritiskom

Pri tome je afera Krušik samo jedna od gomile sličnih slučajeva, kaže Obradović za SPIEGEL. “Puno drugih firmi posluje slično. Puno beskrupuloznih oficira iz Vučićeve vladajuće partije SNS se na taj način bogate ovako na račun srbskih gradjana i to enormno.”

Mehanizam je skoro uvek isti, kaže Obradović: privatne firme, koje pripadaju SNS političarima i funkcionerima, ili su im bliske, su uključene kao posrednici državnih preduzeća. Oni dobijaju prozvode za veoma niske cene, prodaju ih veoma skupo dalje a učesnici u poslu dele onda tako stečen dobitak.

Ne samo ministar policije Stefanović nego i predsednik Vučić je zbog dubioznih poslova sa oružjem pod pritiskom. On je izgleda sa bivšim šefom palestinske obaveštajne službe Mohamedom Dahlanom, koji živi u Beogradu, završavao poslove sa oružjem sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sem toga je on izgleda na svojim predjašnjim funkcijama jednom od najozloglašenijih trgovaca oružjem na Zapadnom Balkanu, Slobodanu Tešiću, pomogao da sklapa oružane dealove u Libiji.

Ovakve optužbe se već odavno vrte po Srbiji, dizala ih je medju ostalima i Marinka Tepić, podpredsednica opozicione “Stranke za slobodu i pravdu” (SSP), koja je poslednjih nedelja predstavila kako odgovarajuće dokumente tako i fotografije.

USA su tek početkom ove nedelje u okviru “Global Magnitsky Program” produžile sankcije trgovcu oružjem Tešiću, uvedene 2017. Vučić poriče svaku uključenost poslove sa oružjem, ali na pitanja SPIEGEL ni on ni ministar Stefanović nisu hteli da odgvore.

Ko u Srbiji istražuje korupcionaške afere, živi opasnim životom kao u retko kojoj drugoj državi regiona. Poslednjih godina je bilo mnogobrojnih nasilničkih napada na istraživačke novinare, civilne aktiviste i opozicione političare. Mediji bliski državi skoro svakodnevno objavljuju njajgore zamislive kampanje blaćenja kritičara predsednika i njegove vlade.

Vladimir Grujić, advokat Obradovića, ipak ne veruje da se njegov klijent nalaziu neposrednoj životnoj opasnosti. “Bilo bi suviše riskatno, i unutaršnje i spoljnopolitički, po Vučića da se nešto Obradoviću desi”, kaže Gajić za SPIEGEL. “No ne sme se zaboraviti: Srbija nije pravna nego autoritarna država, Vučić je razorio sve nezavisne institucije.” Pri čemu je paradoks da Vučić, uprkos svemu, uživa podršku Zapada i važi za čoveka koji vodi Srbiju u EU.”

Agencija za borbu protiv korupcije Srbije ABPK je u medjuvremenu okončala svoju istragu o slučaju Krušik. I zaključila da nema dokaza da je otac ministra policije radio za GIM. Stoga ni ministar nije u konfliktu interesa.

Link na njemačkom: https://www.spiegel.de/politik/ausland/serbien-whistleblower-setzt-regierung-unter-druck-a-1301136.html
 
Autor: Keno Verseck

Prevod: Mirko Vuletić

Izvor: https://www.spiegel.de

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks