Srbija i Crna Gora zatvorile granične prelaze prema BiH

Srbija i Crna Gora zatvorile granične prelaze prema BiH

Zbog širenja korona virusa, Srbija i Crna Gora su zatvorilile granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje je dozvoljen samo njihovim državljanima, kao i strancima koji imaju prijavljen boravak.

Granični prelazi prema Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine su u funkciji i na njima se vrši detaljna kontrola putnika i robe.

Izuzetak su oni putnici koji su u zadnjih 14 dana boravili na teritoriji visoko rizičnih zemalja (Kina, Iran, Italija, Južna Koreja), kao i zemalja: Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švajcarska, Španija, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji. Oni će biti zadržani u 14-dnevnoj izolaciji.

Apelujemo na vozače da unutar BIH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od korona virusa.

Saobraćaj se u RS a odvija nesmetano, sem puteva na kojima se izvode radovi. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, skrećemo pažnju na opasnost od odrona. Vozačima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima u vremenskom intervalu od sedam do 17 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraćaj se odvija dvosmjerno od pet do 21 čas. U vremenu od 21 do 00:30 časova vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do pet časova saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na GP zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Izvor: srpskacafe.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks