Srbija jača u trileru, Luburić vodio do bronze!

Srbija jača u trileru, Luburić vodio do bronze!

Odbojkaši Srbije osvojili su bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Poljskoj posle pobede nad Belgijom 3-2 (25:17, 22:25, 19:25, 25:22, 15:12).

Izabranici Nikole Grbića poraženi su u polufinalu posle velike drame od Nemačke, ali su u novom trileru od pet setova pobedili Belgijance i obezbedili medalju.

Najefikasniji u pobedi Srbije bio je korektor Dražen Luburić sa 25 poena uz tri asa, pratio ga je Uroš Kovačević sa 18 poena i fantastični Srećko Lisinac sa 16 od čega četiri bloka i jedan as.

Belgijancima nisu pomogli ni Van de Vordeovih 16 poena (pet blokova). Isto toliko poena je imao i Gert Van Vale, dok je Sam Dero imao 15. 

Srbija je u prvom setu delovala kao ekipa protiv koje Belgija nema šta da traži na terenu. Dobar servis, prijem na mestu i sjajan blok koji je delovao kao zid u pojedinim trenucima, odredili su tok seta u kome je Srbija bila ubedljiva sa 25:17. 

Lisinac je Srbiji doneo prvi poen, a Dražen Luburić je već od prvih poena pokazao koliko mu je stalo do bronze. Upornost Srbije i greške pod pritiskom Belgije našoj selekciji brzo donose pet poena prednosti na 7:2. 

Tada je Belgija malo konsolidovala redove, ali se onda u bloku razigrao Podraščanin pa je Srbija imala i 17:9 i samo je bilo pitanje kojim će se rezultatom set okončati u korist Srbije. 

Drugi set je nastavljen u istom ritmu – potpunoj kontroli igre Srbije. Kada je Srbija osvojila četvrti poen, dok je Belgija imala jedan, delovalo je kao da je sa igrom Srbije sve u redu. Nekoliko loših prijema Uroša Kovačevića, pomeren prijem podigli su energiju Belgije koja je već na 7:7 došla do izjednačenja, ubrzo na 10:9 i do prvog vođstva. 

Igralo se uglavnom na poen ili dva razlike, Srbija je i vodila ali novom serijom Belgija preuzima kontrolu, počinje da vodi sa 18:17 i od tada nije bilo nazad za Srbiju, Belgijanci su izjednačili na 1-1. 

Loš prijem, greške iz servisa vodili su kao neubedljivoj igri u polju pa je Srbija već na startu trećeg seta kaskala tri poena za Belgijom. Belgija je prednost povećavala do šest poena, održavala na pet i preokrenula dominantnom igrom sa 25:19 u trećem setu. 

Činilo se da Srbiji u tom trenutku treba čudo da bi preokrenula. To čudo je bio Dražen Luburić. Svaka mini-serija ili serija Srbije je tada bila obeležena pečatom odličnog korektora, bilo probijanjem bloka ili odličnim servisima kojima je i probudio učmalu ekipu Srbije. U četvrtom setu su mu se pridružili Nermanja Petrić i Lisinac i trasirali su sa 25:22 put Srbije ka medalji. 

U četvrtom setu je konačno počeo da radi i blok koji gotovo da nije postojao u dva seta koja je Srbija izgubila. Poeni Srećka Lisinca su na početku odlučujućeg seta bili dragoceni za Srbiju. Posle 3:0 Belgija se vraća na 3:3, ali za razliku od prethodnih setova serija Belgije nije značila i pad Srbije koja je do kraja čuvala prednost od dva do tri poena i zasluženo osvojila bronzu u Poljskoj.

Sastavi ekipa:

Srbija: Atanasijević, Buculjević, Jovović, Katić, Kovačević, Lisinac, Luburić, Majstorović, Okolić, Petrić, Podraščanin, Rosić, Škundrić, Stanković. Selektor: Nikola Grbić

Beglija: Dero, De Hulst, Klinkenberg, Leka, Riban, Ruso, Valkirs, Stuer, Van de Dris, Van de Velde, Van de Vorde, Van Hirtum, Van Vale, Verhes. Selektor: Vital Hajnen

Evropsko prvenstvo:

za treće mesto:

Srbija – Belgija 3-2 (25:17, 22:25, 19:25, 25:22, 15:12) 

finale:
20.30 Nemačka – Rusija

 

Izvor: B92