"Srbija je mesto vrhunskih naučnih istraživanja"

"Srbija je mesto vrhunskih naučnih istraživanja"

Moja ambicija je da se bavim naukom u Srbiji i na taj način doprinesem našoj istraživačkoj zajednici koja je jako cenjena u svetu, kazala je danas Tanjugu Magdalena Đorđević fizičarka, koja je dobila je od Evropske unije 1,4 miliona evra za istraživanje osobina materije, kvark-glukonske plazme.

Đorđević se bavi teorijskom fizikom i istražuje kvark-glukonsku plazmu, a zaposlena je u Institutu za fiziku i predvodi tim koji istražuje novo stanje materije koje nastaje pri veoma velikim temperaturama i pritiscima. 

"Veruje se da je takvo stanje materije nastalo odmah po nastanku univerzuma a danas se takvo stanje materije može kreirati u moćnim sudaračima kao što se danas nalaze u SAD i Ssvajcarskoj. Naš projekat je dobio novac od fondova za istraživanje teorisjkog dokazivanja eskperimentalnih podataka u velikim sudaračima. Cilj našeg istraživanja je razumevanja osnovnog stanja materije na njenom elementarnom nivou", kazala je Đorđević. 

Njen projekat je dobio novac na konkursu "European Researć council" u okviru Evropske unije u kategoriji konsolidatora. Jedini kriterijum za dodelu novca bio je izvrsnost naučnika i njegovog projekta. 

"Veoma sam ponosna što sam među istraživačima iz celog sveta koji su bili u prilici da se prijave na konkurs i baš ja dobila novac za istraživanja. Jedan od uslova na konkursu bio je da se istraživanje vrši u nekoj od evropskih zemalja. Naš projekat se našao na drugoj poziciji u našoj užoj oblasti na konkursu", kazala je Đorđević. 

Ona ističe da se trenutno u svetu ulažu milijarde evra u te moćne sudarače iz kojih se dobijaju eksperimentalni podaci koji ne vrede mnogo ako nemaju teorijsko objašnjenje. 

"Razvićemo teorijske i numeričke metode koje će iz obilja tih eksperimentalnih podataka da izvuku osobine kvark-glukonske plazme. Mi smo ovim projektom u državu Srbiju uneli 1.356.000 evra bespovratnih sredstava koja će omogućiti mladim ljudima da se zaposle i rade u odličnim uslovima kao bilo gde u svetu. Na taj način ćemo mlade istraživače zadržati u Srbiji", kazala je Đorđević. 

Prema njenim rečima naša nauka ima veoma talentovane i obrazovane istraživače. 

"Oni vrlo često u nedostatku uslova za rad odlaze u strane zemlje gde neizmerno doprinose njihovim naučnim istraživanjima. Ne postoji država u svetu koja socijalno i finansijski razvijena, a da nema odlične uslove za naučna istraživanja. Moj cilj je da pokažem mladim israživačima da je moguće i u Srbiji raditi istraživanja na najvišem svetskom nivou", istakla je Đorđević. 

Magdalena Đorđević diplomirala je na Fizičkom fakultetu u Beogradu, doktorirala na američkom Kolumbija univerzitetu, a istrašivanja u oblasti nuklearne fizike nastavila je u Ohaju. Pre šest godina odazvala se pozivu Instituta za fiziku i vratila se u Srbiju.

 

Izvor: b92