Šta treba opoziciji u Crnoj Gori - Rumunska Laura ili prelazna Vlada

Šta treba opoziciji u Crnoj Gori - Rumunska Laura ili prelazna Vlada

Domaća Laura u Crnoj Gori bi imala pune ruke posla, posebno u oblasti politike i tobožnjih državnih firmi i njenih rukovodilaca.

Nakon višemjesečne bure izazvane snimcima Duška Kneževića politička scena Crne Gore valjano se uspavala. Rasprava se vodi u skupštini i preko medija, a DPS-u ne fali dlaka sa glave. Taman kako je Milo Đukanović zamislio. A vrijeme brzo polazi i naredne godine smiješe se novi izbori.

Domaća opozicija sporadično traži prelaznu Vladu i tvrdi da bez nje neće izaći na izbore. Da li je prelazna ili tehnička vlada pravi put opozicije?

Imajući u vidu kako je opozicija prošla sa prelaznom vladom uoči izbora 2016. teško je još jednom preporučiti njeno formiranje. DPS se pokazao kao izuzetno vješt politički intigrant, pa je prije tri godine prihvatio da u prelaznoj vladi uoči izbora budu i opozicioni ministra, ali njihovi rezultati su bili zanemarljivi. DPS se već decenijama tako ukopao u sve državne službe, od onih u kućnim savjetima, pa do ministarskih kabineta, pa promjena tobož glavnog čovjeka na njihovom čelu nema nikakve posljedice. Sistem DPS-a i u tehničkoj vladi funkcioniše kao švajcarski sat, odnosno njihovi partijski aktivisti rade na nižim nivoma ono što su i do sada radili, odnosno na svoj oprobani način kupuju glasove i svoje birače održavaju u izbornoj kondiciji, pa čak i vrbuju nove.

Zbog toga mi se čini da je pravo rješenje za crnogorske političke (ne) prilike rumunska Laura Kodruta Kovesi. Ona je prošle godine bila na čelu državne Agencije za borbu protiv korupcije (DNA). Prije toga, Kovesi je bila generalni tužilac Rumunije i radila u Višem kasacionom sudu. Ova Rumunka je u zatvor  poslala preko 600 potkupljenih političara, a samo u toku jedne godine preko 1.000 koruptivnih zvaničnika zbog nje završilo je na sudu, među kojima ima ministara, senatora, gradonačelnika i njihovih zamenika, direktora državnih kompanija i vodećih menadžera.

Domaća Laura u Crnoj Gori mislim da bi imala pune ruke posla, posebno u oblasti politike i tobožnjih državnih firmi i njenih rukovodilaca. Ne treba biti Laura Kovesi, pa vidjeti da je u Crnoj Gori korumpirano i potkupljeno sve što se moglo korumpirati i potkupiti, ali potreban nam je neki novi političar ili pokret koji će omogućiti jednoj takvoj osobi da dođe na čelo antikorupcijskih službi. Zamislite da je umjesto ovog Sretena Radonjića na čelu Agencije za antikorupciju Laura Kovesi. Mislim da bi DPS preko noći ostao bez čelnika i Glavnog odbora, a o državnim službama i firmama i da ne govorimo. Kada bi se sve to pročistilo i kada bi u tim foteljama došli normalni ljudi koji ne bi brinuli samo o tome kako da ugode vođi, nego i da urade nešto korisno za sve građane, onda bi se sami od sebe stvorili valjani uslovi za normalne izbore, gdje bi opozicija barem imala iste šanse da osvoji vlast kao i DPS. Ovako kako je krenulo, odnosno da opozicija traži prelaznu vladu, a da se Marković tobože premišlja da to odobri, dok Milo o tome tobož neće da čuje, garancija je da sve ostane po starom i da na sljedećim izborima opet sve bude u rukama DPS, a oni su pokazali da znaju da kupuju glasove, ljude, pa i one iz opozicije.

Kako dovesti domaću Lauru na čelo tužilaštva ili antikorupcionaške agencije posao je za ovdašnju opoziciju. Neka pronađu neku rupu u zakonu ili iskoriste briselski talas kritike DPS vlasti zbog korupcije i zastoja u pravnoj vladavini, pa u te fotelje, umjesto Vesne Medenice i njenih i DPS poslušnika u domaćim sudovima, zabetoniraju crnogorsku Lauru i stanu iza njenih odluka. Pitanje je, istina, da li opozicija i za ovakvo rješenje ima dovoljno hrabrosti, jer možda bi se i jedan njen dio našao na spisku virtuelne crnogorske Laure!


Piše: Ivan Milošević

Izvor: IN4S