Štrahe: Problem s Kosovom nije rešen

Štrahe: Problem s Kosovom nije rešen

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe izjavio u Beogradu da problem s KiM nije dugoročno rešen i da je potrebno da Beograd i Priština nađu kompromis.

"Ništa ne može da funkcioniše jednostrano", rekao je Štrahe na zajedničnoj konferenciji za novinare s šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem posle sastanka.

Štrahe je rekao da je austrijska vlada priznala nezavisnost Kosova i da je to realnost ali je dodao da je činjenica da i Srbija vidi Kosovo kao deo Srbije, a podsetio je i na rezolucioj Ujedinjenih nacija 1244.

Austrijski vicekancelar je rekao da je od 193 države članice UN samo njih 105 priznalo nezavisnost Kosova te da je važno da obe strane nađu zajedničko rešenje."Ja se kao vicekancelar Austrije ne mešam u to pitanje ali imam razumevanja za srpsku stranu", rekao je Štrahe.

Dačić je rekao da je Srbija zahvalna Štraheu na njegovim stvovima i da se ne može od njega očekivati da bude veći Srbin od Srba.

Šef srpske diplomtije je dodao da ako je problem sa Kosovom rešen zašto posle deset godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosovo to pitanje nije "skinuto sa dnevnog reda".

Pre toga Štrahe se sastao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić koja se zahvalila na kontinuiranoj podršci Austrije u procesu pristupanja Evropskoj uniji i više puta ponovljen stav da je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Austrije.

Premijerka Brnabić izrazila je očekivanje da će Austrija nastaviti da podržava Srbiju i tokom austrijskog predsedavanja Savetu Evropske unije u drugoj polovini 2018. godine, ističe se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Sagovornici su se složili da je usvajanje Strategije proširenja Evropske komisije ohrabrujuća poruka za Srbiju i sve njene gradjane i jasan signal vladi da nastavi sa započetim reformama.

 

Foto naslovna: Flickr
Izvor: Beta/Tanjug/B92