Štrajk u Željeznici RS - Vozovi stali u Banjaluci, Doboju, Prijedoru, Zvorniku, Novom Gradu

Štrajk u Željeznici RS - Vozovi stali u Banjaluci, Doboju, Prijedoru, Zvorniku, Novom Gradu

Radnici Željeznica Republike Srpske održali su polučasovni štrajk upozorenja, jer im nisu povećane plate.

U Banjaluci, Doboju, Prijedoru, Zvorniku i Novom Gradu vozovi su danas stali na pola sata. Razlog je polusatni štrajk upozorenja radnika Željeznica Republike Srpske, jer im nisu povećane plate.

Štrajk je održan uz podršku Konfederacije sindikata RS, a brojni radnici željeznica, nisu obustavili rad jer su zbog Zakona o štrajku, morali da ostanu na svojim radnim mjestima, ali  jednoglasno podržavaju zahtjeve predstavnika šest sindikata u ovom javnom preduzeću.

Kako je ovom prilikom izjavio Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata željezničara, ako se ne riješe njihovi zahtjevi vozovi će stati, jer neće imati ko da ih vozi.

Napomenuo je koliko godina unazad plata nije povećana, već naprotiv smanjivana, te da će već danas tražiti ponovni sastanak sa poslodavcem i ispostaviti iste zahtjeve -10 odsto veće plate, s tim da najveću povišicu od 12 posto dobiju kolege, njih skoro 750, koji rade za minimalac od 450 KM.

Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni, slijedi generalni štrajk, a podržaće ih, kaže, mnogi, između ostalog, ‘Mittal’ Prijedor i sindikati medicinskih sestara i tehičara.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti je ponovio svoj raniji stav da probleme radnika Željeznica RS može riješiti samo Vlada, te da će odluku o narednim koracima sindikati donijeti za 10 do 15 dana.

Podsjetimo Željeznice RS su u višemilionskim gubicima, koji su odavno veći od imovine preduzeća, a u ŽRS su pristigle već dvije tranše kredita Svjetske banke, kojim se gigant – gubitaš spasava od stečaja.

Kredit težak oko 100 miliona KM, od čega će skoro 90 odosto biti utrošeno za vraćanje poreskih dugova i rješavanje viška zaposlenih, vraćaće građani RS u naredne 32 godine.

 

Izvor: Buka