Suđenje za ubistvo Slaviše Krunića počinje 24. februara

Suđenje za ubistvo Slaviše Krunića počinje 24. februara

Suđenje Benediju Đukanović (42), Emiliu Baldi (53) i Rodoljubu Gajiću (35) za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog radnika obezbjeđenja Žarka Pavlovića te ranjavanje Gorana Ilića počeće 24. februara.

Ovo je dogovoreno na današnjem predpretresnom ročištu koje je održano u banjalučkom Okružnom sudu, a na kojem su tužilaštvo, odbrana i sud dogovarali dinamiku i početak suđenja.

Na početku suđenja biće saslušana četiri svjedoka tužilaštva.

Optuženi su dovedeni jutros u Okružni sud u Banjaluci na predpretresno ročište koje je bilo zatvoreno za javnost.

Sekretar Okružnog suda Milena Marković su obrazložili novinarima, koji su prvo bili nakratko pušteni u sudnicu, da je suđenje zatvoreno u skladu sa zakonom jer se ne radi o glavnom procesu, a da će početak suđenja biti javan.

Gajićev Advokat Marinko Brkić smatra da je odluka suda da predpretresno ročište bude zatvoreno za javnost pogrešna.

Optužnica Đukanovića i Baldu tereti da su organizovali zločin zajedno sa Željkom Kovačevićem, koji je nastradao u razmjeni vatre 22. aprila prošle godine, u noći kada su ubijeni Krunić i njegov pratilac u blizini njegove kuće u Glamočanima kod Laktaša.

Prema optužnici, ubistvo su iz automatskih pušaka izvršili Đukanović i Kovačević, a Baldo je bio osmatrač i dojavljivač.

Oni su, nakon zajedničkog dogovora 22. aprila u večernjim časovima došli u blizinu porodične kuće Krunića u Glamočanima kod Laktaša i sačekali da on naiđe vozilom.

Đukanović i Kovačević su iz automatskih pušaka ispalili najmanje 36 hitaca na džip i nanijeli teške povrede Kruniću i njegovom obezbjeđenju, od kojih su Krunić i Pavlović preminuli, a vozač Goran Ilić ranjen.

Ilić je ranjen uspio da iskoči iz vozila i iz službenog pištolja ispali 14 hitaca prema Đukanoviću i Kovačeviću koji su mu uzvrtili paljbu pa je u razmjeni vatre poginuo Kovačević, jedan od napadača.

Rodoljuba Gajića, koji je bio zaposlen u „Sektor Sekjuritiju” i bio lično obezbjeđenje Krunićeve supruge i djece terete za pomaganje u izvršenju ubistva. On je, pokojnom napadaču Kovačeviću odavao informacije o kretanju i navikama svog gazde Krunića kako bi mu zauzvrat Kovačević oprostio novčani dug.

Istraga ovog slučaja trajala je skoro devet mjeseci, a osumnjičeni Baldo je uhapšen iste večeri nakon ubistva. Gajić je “pao” nešto kasnije, početkom maja, dok je Đukanović nakon zločina uspio da pobjegne i predao se nakon 52 dana skrivanja.

Sumnja se da je on kobne večeri pokušao da odvuče Kovačevića koji je pogođen u arteriju usljed čega je iskrvario. Kada je vidio da ga ne može izvući uzeo je njegovu pušku i oružje bacio 50 metara od mjesta zločina. Đukanović se policiji predao 12. juna kada je ušetao u policijsku stanicu na Ilidži i rekao da želi se preda. Policajci pred kojima se pojavio tada su mu rekli da ne znaju za potjernicu za njim i da sačeka dok to provjere s kolegama iz Istočnog Sarajeva. Tek nakon te provjere njemu su stavljene lisice na ruke. Ubijeni Krunić bio je vlasnik kompanija “Sektor sekjuritija”, “Žitopeka”, “Žitoprodukt”, “Sektor ADS” i “Sektor ZOS” koje imaju oko 1.800 zaposlenih.

Izvor: glassrpske.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks