-Šume- zvanično u gubitku 2,6 miliona maraka (Video)

-Šume- zvanično u gubitku 2,6 miliona maraka (Video)

"Šume Srpske" prvu polovinu ove godine završile su neslavno. Iako tvrde da će kraj godine dočekati sa pozitivanim rezultatom, trenutno stanje ne ukazuje na to, budući da su u minusu 2, 6 miliona maraka. Opozicija upozorava da su gubici još veći.

"Šume Srpske" ne mogu se pohvaliti pozitivnim rezultatima poslovanja. Samo u periodu od januara do kraja juna ove godine uspjeli su zabilježiti gubitak od čak 2,6 miliona maraka. Iz ovog javnog preduzeća tvrde da je  glavni krivac za neizvršenje planirane proizvodnje loše vrijeme. Međutim, na sam proces proizvodnje uticali su i drugi faktori. 

"Razlog za manje izvršenje plana u prvih šest mjeseci, jeste to što je  procesu proizvodnje dolazilo do velikih problema prvenstveno zbog nepovoljnih vremenskih uslova u prva tri mjeseca, sa visokim snježnim pokrivačem, a zatim izuzetno kišovit period u mjesecu maju. 

Ono što preduzeću predstavlja veliki problem već duži niz godina jeste nedostatak radne snage kod izvođača radova, što dovodi do kašnjenja u procesu proizvodnje, nekvalitetno izvedeni radovi i slično”, piše u Izvještaju o izvršenju proizvodno-finansijskog plana za period 01.01.-30.06.2019. godine.

U istom izvještaju navodi se da se nakon zabilježenog negativnog rezultata pristupilo izradi Programa proizvodno - finansijske konsolidacije. Ključnu ulogu trebalo bi da odigraju direktori organizacionih dijelova koji su iskazali gubitak. Od njih je zatraženo da riješe evidentirane probleme, zatim usklade prihode i rashode i na kraju da ostvare pozitivan finansijski rezultat. Stanjem u Šumama nije zadovoljan ni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić. Zbog svega navedenog, najavljuje  određene promjene.  

"Postoje razlozi za određene promjene u šumskim gazdinstvima koja su problematična u smislu, ne samo izvršenja obima sječe nego i isporuke drvnih sortimenata prema kupcima. Mi već radimo određena usaglašavanja. Naravno tu je neophodno da se izvrše neka politička usaglašavanja, kako bi se  ispoštovao taj dogovor između političkih partija koje vrše vlast i upravo to radimo ovih dana. Sigurno ćemo istrajati da u šumskim gazdinstvima koja negativno posluju izvršimo potrebne promjene”, navodi Pašalić.   

Pomenuti gubitak ne čudi SDS-ovog Miladina Stanića. Kako tvrdi, Šume Srpske su privatno preduzeće koje služi za pranje novca i zapošljavanje stranačkog kadra. Dodaje, da su gubici i veći ali da se postojeći izvještaji friziraju te da ne prikazuju realno stanje.  

"Što se tiče minusa od 2,5 miliona maraka on je za mene prihvatljiv jer peglaju fiktivno poslovanje koje je bilo u vrijeme prethodnog direktora Šuma Srpske. Dakle, oni su te četiri godine frizirali podatke. Šume Srpske su u dubiozi, ne 2,5 miliona maraka, nego tvrdim odgovorno da su minimalno 40 miliona maraka u dubiozi. Tamo se krade i ponašaju se kao da su Šume njihova privatna stvar”. 

Za razliku od opozicije, u Šumama RS optimistično gledaju na period koji dolazi. Do kraja godine, zahvaljujući prosječnim cijenama drvnih sortimenata očekuju pozitivan rezultat. 

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com