-Pravda za Davida- 683-dan: Sutra novo sudjenje - Sud donio rešenje - Sklonjena sutkinja koja je tražila dokaze protiv Pravde za Davida (Video)

-Pravda za Davida- 683-dan: Sutra novo sudjenje - Sud donio rešenje - Sklonjena sutkinja koja je tražila dokaze protiv Pravde za Davida (Video)

I večeras je održan skup "Pravde za Davida" u parkiću pored Hrama u znak podrške porodici Dragičević u borbi za pravdu za ubijenog sina.

Večeras su "pravdaši" listali i prebrojavali  tužbe koje su dobili zbog uzvikivanja u porti Hrama - "Pravda za Davida".

Večeras se obratio lider "Pokreta Pravda" Ozren Perduv i najavio sutrašnje suđenje protiv 13 "pravdaša".

Bolje od čitanja je da poslušate Ozrena šta je večeras rekao na skupu u parkiću pored Hrama.

Pa poslušajte video!

Sud donio rešenje -  Stranka “Pokret pravde” formalno počela sa radom

Nova politička stranka Pokret Pravde dobila je rješenje Osnovnog suda Banjaluka kojim se odobrava upis ove stranke u registar političkih organizacija. Ovime je stranka i formalno počela sa radom.

U rješenju se navodi da su osnovni ciljevi stranke afirmisati i razvijati građanska prava i slobode, parlamentarnu demokratiju, vladavinu prava, zaštitu i ostvarenje zakonskih prava boraca, porodica poginulih boraca, vojnih invalida, socijalno ugroženih i drugih društvenih grupa i slojeva, rodnu jednakost i suprotstavljanje diskriminaciji ljudi zbog različitosti po polu, rodu ili bilo kojem drugom svojstvu po kojem se razliku od “većine”, bila ona politička, demografska ili neka druga, prenosi Klix.

Stranku su osnovali članovi grupe Pravda za Davida koji su kazali da su se na ovaj korak odlučili jer su iscrpili sve druge metode borbe.

Na čelu stranke je Ozren Perduv, a potpredsjednici su Milica Ubavić, Predrag Marić i Suad Ahmetović.

Najavili su učešće u lokalnim izborima koji će biti održani ove godine.

– Dugoročni cilj jeste da pred parlamentarne izbore stvorimo narodni pokret koji će imati moć da u pravom smislu riječi oslobodi institucije policije i pravosuđa i na taj način omogući pravdu i jednakost pred zakonom za sve. Bez prava i pravde ovo društvo nema nikakve šanse za bilo kakvim napretkom. To je svima jasno. Nas ne interesuju funkcije, direktorske pozicije, upravni odbori i sav taj ‘izborni plijen’ kako to drugi dosadašnji učesnici izbornog procesa vole da kažu. Svima koji žele iskreno da pomognu i doprinesu našoj zajednici vrata su širom otvorena. Zajedno do konačne pobjede – poručio je ranije Perduv.

Osnivanje stranke najavio je Davor Dragičević, otac Davida čije ubistvo nije riješeno ni nakon dvije godine.

Sklonjena sutkinja koja je tražila dokaze protiv aktivista Pravde za Davida

Nakon što je insistirala na dostavljanju dokaza u prekršajnim postupcima protiv “Pravde za Davida” i donijela rješenje u korist opozicionih političara Jelene Trivić, Vukote Govedarice i Draška Stanivukovića, sutkinja Gluhaković premještena je na parnicu.

“Sud nije pošta i ne namjerava da kopira CD kao dokazni materijal, već to treba da uradi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i da dostavi materijal sudu i onima koje optužuje”.

Prije dva mjeseca rekla je ovo sutkinja banjalučkog Osnovnog suda Dijana Gluhaković, zadužena za većinu prekršajnih postupaka pokrenutih protiv članova grupe ”Pravda za Davida”. Početkom godine premještena je na drugu poziciju, saznaje Žurnal.

Nakon što je insistirala na pravu i pravdi baziranim na dokazima, završila je na parničnom referatu. Nova funkcija nije ništa drugo do upozorenje, jer će, navode izvori Žurnala, prekršajne predmete morati da dovede do kraja.  

ODLUKA U KORIST OPOZICIONARA

Policija na čelu sa ministrom Draganom Lukačem njen zahtjev je ignorisala, ali Gluhakovićeva nije radila po slovu režima, već po zakonu i savjesti, pa naredno ročište nije ni zakazala. Novi datum zavisi isključivo od MUP-a. 

Zanimljivo, premještanje sutkinje Gluhaković dešava se i nakon što je 20. novembra 2019. slučaj riješila u korist opozicionih političara Jelene Trivić, Vukote Govedarice i Draška Stanivukovića, kojom ih oslobađa odgovornosti za organizovanje i vođenje javnog skupa 14. oktobra 2018. godine. MUP je u prijavi tvrdio da su opozicionari preko društvenih mreža pozvali građane da se pridruže skupu na kojem se govorilo o krađi na izborima i neotkrivanju ubica Davida Dragičevića.

"Vjerujem da će institucije, prije svega MUP Republike Srpske jednog dana biti oslobođen političkog pritiska i političkih stega koje je stavila nakaradna vlast svima koji drugačije misle", napisala je tada Trivićeva.

OGORČENJE U “PRAVDI ZA DAVIDA”

Gluhakovićeva vodi i prekršajni postupak protiv Suzane Radanović, majke svirepo ubijenog dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića, zbog protestne šetnje. U “Pravdi za Davida” ogorčeni! Kažu, Gluhakovićeva je samo štitila važeće zakonske propise.

“U većini procesa koji se vode protiv Pravde za Davida postupajući sudija jeste gospođa Gluhaković. Ono u čemu je ona insistirala jeste izričit zahtjev prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da se okrivljenima i njihovim braniocima omogući uvid u video materijale. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih su procesi koji se vode protiv PzD odgođeni. I do dana današnjeg nastavka nema, iako se očekivao i u toku decembra prošle godine. Zašto? Možda neko ne želi da sudija Gluhaković nastavi da vodi postupke protiv PzD”, kaže za Žurnal Ozren Perduv, predstavnik Pravde za Davida.

Nekome se, ističe, ne sviđa način na koji ona radi - profesionalno i jednako prema objema stranama.

“Policija i ministar Lukač su davno sve nas iz PzD progasili za huligane. I šta sad sud tu ima da bilo šta raspravlja? Iz ugla ministra i policije sud je tu samo da stavi pečat na zaključke policije. Međutim, sutkinja Gluhaković vrlo moguće nije podobna za tu vrstu priče i zbog toga je potrebno da se ona skloni. Nažalost, to je potvrda da politika i te kako ima uticaj na pravosuđe”, zaključio je Perduv.

NA PREKRŠAJIMA SAMO DESET MJESECI

Sutkinja Dijana Gluhaković na funkciju je imenovana 14. februara 2019. godine. Na dužnost je stupila 1. aprila, da bi se na prekršajima zadržala tek devet mjeseci.

Dobro upućen izvor Žurnala navodi da je to neuobičajeno, jer se sudije na istom referatu zadrže duže, pa i čitav radni vijek.

Odluku o imenovanju donio je Visoki sudski i tužilački savjet BiH, na čelu sa Milanom Tegeltijom. Tegeltija je poznat po aferi “potkivanje”, a građani koji traže istinu o stradanju Davida Dragičevića i Dženana Memića često ga optužuju za kočenje puta do pravde.

VIDEO:


Video/Foto: Ozren Perduv

Izvor: Infomedia Balkan/zurnal.info/srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks