Svetlana Cenić: Republika Srpska, ovako siromašna i prazna, neće opstati (Video)

Svetlana Cenić: Republika Srpska, ovako siromašna i prazna, neće opstati (Video)

Svetlana Cenić je na Hrvatskoj radioteleviziji bila brutalno iskrena i poručila da RS, ovako siromašna i prazna, neće opstati. Ona je gostovala povodom interesiranja hrvatske javnosti o nestanku Davora Dragičevića, oca brutalno ubijenog Davida Dragičevića.

- Meni nije jasno kako britanska vlast ne reagira na izjavu Dodika kako "srpski narod nije genocidan, nego je britanski narod genocidan". Time je otvorio prostor za sve one koji generaliziraju. Međunarodna zajednica šuti i djeluje po onoj “dobro je dok ne puca”, ali je pucanje uveliko počelo.

Na pitanje zna li se gdje je otac ubijenog Davida, Cenić je odgovorila:

- Mislim da to niko ne zna od šire javnosti, ali mislim da se sklonio i da je na sigurnom, jer, kao što ste vidjeli, sve je ovo urađeno da se očisti Davidov trg. Za mene on i dalje ostaje Davidov trg, sve dok se ne otkriju počinioci tog ubistva.

Dodala je kako se Davor sklonio na vrijeme, znajući da bi odmazda mogla biti još veća i gora.

Na konstataciju kako je jedna od mogućnosti da se Davor sklonio u Hrvatskoj, Cenić tvrdi da su to nagađanja.

- Definitivno nije u Banjoj Luci, to je ono što se zna - izjavila je Cenić.

Od proslave neustavnog dana RS, koji se jučer obilježavao u Banjoj Luci, može se očekivati daljnja podjela bh. društva.

- Ta proslava nije bila ustavna, ali je Republika Srpska paradirala, zaboravljajući šta se sve dešavalo prije ove proslave. Sve ovo podsjeća na onu djevojku koja obuče najskuplje krpice, a nema ko da joj plati čaj, nego čeka ko će da joj plati taj čaj - slikovita je Cenić.

Ona je dodala da je ova proslava sve samo ne parada demokratije i jednakosti.

- To je parada, samo ne znam čega. To nije parada demokratije i jednakosti. Otac Davida je negdje, slučaj ubistva nije još riješen. Na ulicama Banje Luke viđena je policijska tortura i ne znam šta ima da se slavi u takvim uvjetima. Za mene je parada bila 25. decembra, kada je policija napala građane koji su mirno protestirali - kazala je ona.

Na pitanje do kada će međunarodna zajednica u BiH ignorirati cijelu ovu situaciju, Cenić je bila brutalno iskrena.

- Njima je najvažnije da je mir. Njih drugo ništa ne interesira, pa kreditima i novcem kupuju socijalni mir i zadržavaju ovu vlast na sceni. Od njih ne očekujem ništa, dok im ovo sve ne dosadi i zasmeta.

Cijeli snimak gostovanja Svetlane Cenić na HRT-u pogledajte u videu.

VIDEO:


Foto naslovna: N1info
Video: HRTStudio 4/YouTube
Izvor: avaz.ba