Svjetski mediji o sankcijama Dodiku: On je prijetnja suverentitetu BiH

Svjetski mediji o sankcijama Dodiku: On je prijetnja suverentitetu BiH

Naslovnice domaćih i regionalnih medija od utorka poslijepodne ispunjene su vijestima o sankcijama koje su američke vlasti uvele predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i stavile ga na 'crnu listu' Sjedinjenih Američkih Država.

Brojni ugledni svjetski mediji prenijeli su ovu vijest

. “Obamina administracija uvela je finansijske sankcije lideru bosanskih Srba zbog ometanja mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH prije dvije decenije”, objavljeno je u New York Timesu.

Njujorški list naglašava da je Dodik prijetnja suverentitetu BiH te da nije poštovao Ustavni sud BiH.

"Visoki zvaničnik Džon Smit u utorak je naglasio da SAD ostaju posvećene Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995. godine i evropskim integracijama BiH.

Dodiku je blokirana sva imovina u SAD, a Amerikancima je zabranjeno poslovanje s njim", piše New York Times.

Američka vlada je nametnula sankcije Miloradu Dodiku optužujući ga za opstrukciju mirovnog sporazuma nakon upozorenja da nekoliko bivših jugoslovenskih zemalja rizikuje da 'klizne natrag u nasilne u sukobe'.

Ministarstvo finansija SAD-a naglasilo je kako je Dodik izazvao sankcije zbog prkošenja Ustavnom sudu BiH 'čime se narušava vladavina prava i opstruira Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan brutalan višegodišnji rat u BiH'.

"Dodik je u entitetu u kome dominiraju Srbi u Bosni, prkosio sudu zbog organizovanja ilegalnog referenduma o Danu RS", piše Financial Times Financial Times se osvrnuo i na prošlosedmično obilježavanje Dana Republike Srspke, u sklopu je kojeg je bila organizovana i parada kroz centar Banjaluke.

"Dodik je ponovio svoje obećanje da održi referendum o otcjepljenju RS od BiH.

" Analitičari upozoravaju, Rojters piše i o odbijanju vize. Svojim izjavama Milorad Dodik otvara 'Pandorinu kutiju', smatraju analitičari.

"On rizikuje povratak nasilja u etnički podijeljenoj zemlji, 25 godina nakon izbijanja rata koji je odnio više od 100.000 života. Dodik je izjavio za domaće medije kako su američke sankcije 'očajan potez' odlazeće administracije u SAD-u te dodao kako očekuje da će sankcije biti ukinute kada predsjedničku funkciju preuzme Donald Trump", navodi se.

Rojters ponavlja kako su sankcije uvedene zbog nepoštivanja Ustavnog suda BiH i nepoštivanje Dejtonskog sporazuma i aktivno ometanje napora da se isti sprovodi.

"Dodik poziva na nezavisnost Republike Srpske, doveo je u pitanje legitimitet pravosuđa, prijetio da će održati referendum o statusu sudskog sistema, kao i povući vojnike Republike Srpske iz jedinstvene vojske u zemlji", piše ova agencija.

Rojters piše i o odbijanju vize Dodiku za SAD.

"Kako se ispostavilo poziv je bio za privatni bal pod pokroviteljstvom vjerske i konzervativne skupine", piše Rojters i navodi izjavu zvaničnika SAD-a:

"Nametanje sankcija nemaju nikakve veze sa zahtjevom za vizu."

Imena državljana iz BiH koji su na američkoj "crnoj listi" Na ovoj takozvanoj "crnoj listi", na kojoj je od juče i predsjednik RS, već se nalaze se imena organizacija i pojedinaca iz Bosne i Hercegovine.

Tu se već duže vremena nalazi Nusret Imamović koji se smatra vođom selefijske zajednice u BiH i koji je iz zemlje sa porodicom otišao u Siriju što su bile dostupne službene informacije, piše N1.

Na popisu je i Naser Keljmendi, te njegovi sinovi, a svoje mjesto tamo su ''pronašli'' i haški optuženici.

Na listi su ostali Radovan Karadžić i članovi njegove porodice, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik.

Tu su još imena Dragomira Vasića i Save Krunića.

 

 

Izvor: Nezavisne novine