Tarife SAD gase stotine hiljada radnih mjesta

Tarife SAD gase stotine hiljada radnih mjesta

Vodeće grupacije iz oblasti automobilske industrije upozorile su američku administraciju da bi uvođenje tarifa od 25 odsto na uvozne automobile, prouzrokovalo gubitak više stotina hiljada radnih mjesta u auto-sektoru i drastično povećanje cijena vozila.

Iz Asocijacije svjetskih proizvođača automobila, koja predstavlja vodeće strane proizvođače vozila kao što su Toyota, Volkswagen, BMW i Hyundai, navode da bi tarife naštetile automobilskim kompanijama, ali i američkim potrošačima, prenosi B92.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa je u maju pokrenula istragu o efektima uvoza automobila po nacionalnu bezbjednost Sjedinjenim Američkih Država (SAD). Trump je u više navrata zaprijetio brzim uvođenjem tarifa.

"Najveća prijetnja u ovom trenutku po američku automobilsku industriju je mogućnost da administracija uvede carine na uvoz povezane sa tom istragom", poručili su iz Asocijacije svjetskih proizvođača automobila.

Oni su dodali da bi takve carine povećale cijene za američke potrošače, ograničile njihov izbor i prigušile prodaju i proizvodnju vozila u SAD.

Tarife bi, umjesto kreiranja novih, rezultirale gubitkom više stotina hiljada radnih mjesta u oblasti proizvodnje i prodaje vozila u SAD.

Druga automobilska grupacija, Alijansa proizvođača automobila, apelovala je na američku administraciju da ne uvodi tarife, jer će naštetiti ekonomskoj i nacionalnoj bezbjednosti SAD.


Izvor: Agencije