Televizija N1: Napadnut novinar Nikola Radišić

Televizija N1: Napadnut novinar Nikola Radišić

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro osuđuju prijetnje Nikoli Radišiću, novinaru TV N1.

Radišiću su u centru grada dva NN lica uz pljuvanje psovali mater "američku" i "izdajničku". Radišić je zbog ugožavanja sigurnosti iz člana 138 stav 3 Krivičnog zakona podnio Krivičnu prijavu protiv nepoznatih učinilaca.

"Najviše zahvaljujući Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije, koji se novinarima TV N1 uglavnom obraća vrlo agresivno, na krajnje neprofesionalan i optužujući način a zatim i niže rangiranim funkcionerima SNS-a, koji ovu TV kuću etiketiraju kao 'američku' ili 'CIA' televiziju ili, u najboljem slučaju, medij koji 'radi protiv Vlade Srbije', TV N1 je odavno izložena otvorenim, sirovim, gotovo i beskrupuloznim napadima i pritiscima, tako da posljednje prijetnje Nikoli Radišiću, nažalost, spadaju u red – očekivanih", saopštila su dva novinarska udruženja. 

NUNS i NDNV takođe kažu da zahtijevaju da se počinioci što prije pronađu, da se protiv njih preduzmu sve zakonom predviđene mjere i novinarima garantuje bezbjednost. 

"Takođe apelujemo na nosioce javnih funkcija da povedu računa o svojoj retorici: targetiranju i etiketiranju nema mjesta pogotovo kad je javni govor u pitanju", zaključuje se u saopštenju.


Izvor: B92