Tramp neće u "rat": Pisao Đinpingu, spreman na saradnju

Tramp neće u "rat": Pisao Đinpingu, spreman na saradnju

Američki predsednik Donald Tramp "probio je led" u odnosima s Kinom uputivši pismo kineskom predsedniku Sji Đinpingu.

On u pismu poručuje da se raduje saradnji s njim u razvoju odnosa, a Kina je danas istakla da pridaje veliki značaj odnosima sa SAD i da je saradnja - jedina opcija.

Tramp je u pismu zahvalio predsedniku Kine na čestitkama povodom inauguracije i poželeo kineskom narodu uspešnu lunarnu Novu godinu, saopštila je Bela kuća u sredu, prenosi Rojters.

"Predsednik Tramp je saopštio da se raduje saradnji sapredsednikom Sjiem kad je reč o razvoju konstruktivnih odnosa koji koriste i SAD i Kini", navodi se u saopštenju.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang je danas, na konferenciji za novinare u Pekingu, potvrdio prijem pisma i zahvalio Trampu na novogodišnjim čestitkama kineskom narodu, istakavši da je saradnja između dve zemlje jedina opcija i da Peking pridaje veliki značaj odnosima Kine i SAD.

Tramp nije razgovarao direktno s kineskim predsednikom otkako je stupio na dužnost predsednika SAD 20. januara, napominje britanska agencija.

Diplomatski izvori u Pekingu navode da su kineske vlasti strepele da bi Sji mogao biti ponižen u slučaju da telefonski razgovor s Trampom krene loše i da detalji potom procure u američke medije, kao što se prošle nedelje dogodilo nakon Trampovog razgovora s premijerom Australije, navodi Rojters.

"To je poslednje što Kina želi. To bi bilo veoma neprijatno za predsednika Sjia i kineski narod, koji vrednuju koncept direktnog razgovora", rekao je neimenovani izvor blizak stavovima Pekinga o odnosima sa SAD.

Tramp je, inače, u decembru uznemirio Kinu telefonskim razgovorom s tajvanskom predsednicom Cai Ing-ven, a zapretio je i da će uvesti tarife na kineski uvoz, optuživši Peking da devalvira juan i krade američke poslove.

 

 

Izvor: B92