Trampov čovjek donosi žestoku poruku za Dodika i Vučića vezanu za NATO put BiH

Trampov čovjek donosi žestoku poruku za Dodika i Vučića vezanu za NATO put BiH

Trampov čovjek za Balkan stiže u BiH i Srbiju: Ima žestoku poruku za Dodika i Vučića vezanu za NATO put Bosne i Hercegovine.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer dolazi danas u Beograd gdje će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Plamer je nedavno u intervjuu za Glas Amerike rekao da bi SAD željele da se dijalog Beograda i Prištine hitno nastavi, a da postignuti dogovor može u potpunosti da se primijeni i da se "proda" javnosti obje zemlje.

Nakon Srbije, Palmer bi trebao doći  u Bosnu i Hercegovinu, a tom prilikom posjetiti i Banjaluku. 

Najavio je ovo nedavno nakon sastanka sa Palmerom u Vašingtonu ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

- Palmer dobro poznaje i razumije situaciju kod nas i očigledno je da su SAD veoma zainteresovane za napredak BiH i regiona. Palmer će prilikom sljedećeg dolaska u BiH, kada bude zasjedao Savjet za implementaciju mira (PIC), posjetiti i Banjaluku i dogovorili smo se da tada nastavimo razgovor –naveo je Crnadak.

To će biti prvi put da zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD posjećuje Banjaluku i sjedište institucija RS.

Podsjetimo, glavna tema zadnje Palmerove posjete BiH bila je NATO put.

- Put prema NATO-u je i zvanična politika BiH, ali to je nešto što nas čeka u budućnosti, malo dalje na ovom putu. Pitanje koje se trenutno nalazi na stolu ne tiče se članstva, tiče se podnošenja godišnjeg nacionalnog programa u NATO, a tu se radi o produbljivanju i jačanju partnerstva između BiH i NATO-a, a kroz to partnerstvo treba da se ojača i poboljša bezbjednosni odnosno odbrambeni sektor u BiH, izjavio je Palmer.


Izvor: Agencije/BNTV