U radu Anketnog odbora i dva člana grupe -Pravda za Davida-

U radu Anketnog odbora i dva člana grupe -Pravda za Davida-

U Banjaluci je održana prva konstitutivna sjednica Anketnog odbora Narodne skupštine RS sa ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora rekao je da su sve odluke donesene jednoglasno, te da je usvojen poslovnik o radu Anketnog odbora.

Radu odbora će prisustvovati i dva predstavnika grupe “Pravda za Davida”, rekao je Borenović navodeći da će se sve sjednice tonski snimati i informacije biti dostupne javnosti.

Borenović je naveo da do 17. maja ujutru očekuju sve informacije od MUP-a, Zavoda za sudsku medicinu, predsjednika RS Milorada Dodika i Okružnog javnog tužilaštva.

On je naveo da će naredna sjednica Anketnog odbora biti održana u petak 18.05. u 14 časova kada će, kako je rekao, uzeti izjavu od direktora Zavoda za sudsku medicinu RS Siniše Karana, te da je u 16 časova predviđeno uzimanje izjave od Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminal MUP-a RS

Anketni odbor je, rekao je Borenović, napravio spisak ključnih ljudi od kojih će uzimati izjave. Poslije svake sjednice biće objavljeno saopštenje za javnost.

Ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač nije prisustvovao sjednici Anketnog odbora, ali se obratio novinarima. Lukač je rekao da pozdravlja konstituisanje odbora i naveo da će MUP dostaviti izvještaj i biti na raspolaganju odboru, kao i svi pojedinci koje Anketni odbor pozove.

Lukač je naveo da se nada da će Anketni odbor  postupiti profesionalno i odgovorno, te dodao da će MUP biti na raspolaganju i Tužilaštvu u daljoj istrazi o slučaju stradanja Davida Dragičevića.

Anketni odbor formiran je odlukom Narodne skupštine Republike Srpske.

Planirano je održavanje pet sjednica, u naredne tri sedmice.

Narodna skupština Republike Srpske formirala je 10. maja Anketni odbor koji se obavezuje da zatraži od svih relevantnih institucija izvještaje, neophodne podatke, obavještenja, kao i da pribavi potrebne izjave pojedinaca, a sve s ciljem kreiranja što potpunijeg izvještaja u vezi sa navedenim slučajem

Predsjednik Anketnog odbora je Branislav Borenović, zamjenik predsjednika Drago Kalabić, a članovi Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić.

Nakon šest dana potrage, tijelo Davida Dragičevića je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Porodica tvrdi da je ubijen, a tužilaštvo navodi da na istrazi danonoćno radi tim tužilaca.

 

Izvor: ATV/Banjaluka.com