U Rusiji se dnevno obavi 2.300 abortusa - sveće za žrtve abortusa

U Rusiji se dnevno obavi 2.300 abortusa - sveće za žrtve abortusa

Pravoslavni vernici i aktivisti pravoslavnog pokreta „Za život!“ doputovali su u ponedeljak u selo Purek u provinciji Nižnji Novgorod u Rusiji da zapale više od 2.000 sveća u znak sećanja i kao primetu molitvu za decu koji su izgubili živote u užasu abortusa.

Prema zvaničnim statistikama, u Rusiji se dnevno obavi 2.300 abortusa. Sličan skup održan je u Moskvi u januaru mesecu.

Ovaj čin je upriličen u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u selu Purek poznatom po Životvornom Krstu.

Posle litije „Za život i porodicu 2018“, vernici su prisustvovali Božanskoj Liturgiji koju je služio Njegovo Preosveštenstvo episkop Viksa i Pavlova Varnava.

Litija će ići od Petrograda do Jekaterinburga i obuhvatiće  98 sela, gradića i gradova. Učesnici će preći više od 1700 milja za četiri meseca, a tokom putovanja u pojedinim mestima biće uređena posebna događanja.

Aktivisti i lokalni vernici su posle završetka Liturgije počeli da pale hiljade sveća. Usledila je konferencija za štampu u kojoj su učestvovali episkop Varnava i lokalni protojerej Roman Sosinovič.

Eparhija Viska sarađuje sa pokretom „Za život“ od 2012. godine i u tom vremenu je sačuvala više od 600 dece od abortusa, pa se  broj abortusa u gradu Viksi smanjio za pola.

Prema zvaničnim podacima, u Rusiji je 2016. godine bilo 850.000 abortusa, pa je i za 2017. godinu predsednik Putin izjavio da je stopa smrtnosti opet nadmašila stopu rađanja.


Izvor: orthochristian.com