Faruk Vele: Ugušio proteste -Pravda za Davida- Milorad Dodik -dobri momak- Johannesa Hahna

Faruk Vele: Ugušio proteste -Pravda za Davida- Milorad Dodik -dobri momak- Johannesa Hahna

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je potvrdio danas u Trebinju da će doći u Brisel na sastanak, gdje je trojicu članova Predsjedništva BiH pozvao evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn, kako bi u njegovom prisustvu napravili kompromis u vezi sa formiranjem Vijeća ministara BiH.

Dok Dodik čeka

“Ja ne znam ni kada je sastanak, ali pristajem da dođem, kada god on kaže, jer meni  nije problem da razgovaram i da jednostavno kažem šta hoću i šta neću. Mislim da je sve što se ranije dešavalo bespotrebno i da to najvišu štetu nanosi Bosni i Hercegovini”, istakao je Dodik, prenose "Nezavisne novine".

On je, međutim, bio izričit, navodi banjalučki list, da neće razgovarati na način da mu se nameće njegovo sopstveno mišljenje, a, kako kaže, “Sarajevo sada ima neke uslove u kojima se unaprijed nameće šta ko treba da prihvati ili ne, što je, za razliku od razgovora, apsolutno nemoguće.

No, dok Dodik iščekuje Hahnov poziv, pravo je pitanje koga to poziva i očito "dobrim momkom" smatra komesar za proširenje i susjedsku politiku?

Treba li podsjetiti na to da je Dodik koliko jučer ugušio proteste grupe “Pravda za Davida“ koji su samo tražili istinu i pravdu za nevino ubijenog mladića Davida Dragičevića?

Nije li Hahnov "dobri momak" onaj isti koji je aminovao "degenečenja" na ulicama Banje Luke nad kojima se Evropa zgražavala? Jesu li to te "evropske vrijednosti" koje nam EU promiče preko Dodika?

Koji je Hahn pravi? Onaj koji je imao "veoma dirljiv" susret sa majkom Davida Dragičevića i ocem Dženana Memića i koji je poručio da je za EU "neprihvatljivo da počinioci ostanu nekažnjeni", ili onaj Hahn  koji je, prema pisanju Slobodana Vaskovića i Avde Avdića, pokušao dovesti u Brisel članove Predsjedništva BiH da ih ubijedi da naprave vlast/imenuju mandatara u skladu sa "principima" Milorada Dodika?

Jesu li za Hahna prihvatljivi "principi" čovjeka od čije vlasti je tužni otac Davor Dragičević morao da se skloni van zemlje, sistem koji je Srđana Šušnicu otjerao iz njegove Banje Luke, sistem koji tolerira prijetnje jednom Draganu Bursaću i svim ostalim novinarima koji nisu pod kontrolom režima?

Zašto EU ne smeta kada Dodik otvoreno kaže da bi zbog Rusije, blokirao i evropski put (ne samo, dakle, integracije u NATO) naše zemlje ili kada bez izuzetka podržava rusku aneksiju Krima zbog koje Ukrajina ovih dana šalje protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH?!

Ima nešto?

Ili, ipak, ima nešto u onoj priči o "salcburškoj vezi" o kojoj je Vasković, također, pisao? Prema njemu, Hahnov angažman nije iznenađujući.

"Ne zato što je on još uvijek komesar, već što je jedan od najznačajnijih Dodikovih lobista u Evropskoj komisiji. Johannes Hahn, evropski komesar za proširenje, glavni je lobista Milorada Dodika u Evropskoj uniji. Uz Hahna, tu je još Miroslav Lajčak, slovački ministar inostranih poslova i bivši visoki predstavnik u BiH, kao i Lars Gunar Wigemark, trenutno na birou za nezaposlene propale diplomate. Ima ih još, ali Hahn i Lajčak su najjači Dodikovi lobisti", piše Vasković.

Vaskovićeve tvrdnje još uvijek niko nije demantirao, ali bi visoki zvaničnik EU itekako mogao iskoristiti svoj utjecaj kako bi netjerao Milorada Dodika da pristane na kompromisno rješenje u vezi sa slanjem ANP-a odnosno Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

Ili, sudeći prema debati sa Vijeća za implementaciju mira (PIC), ponovo na sceni vidimo staru licemjernu politiku, onu istu zbog koje je Bernard-Henri Lévy onomad kazao da je "Evropa umrla u Sarajevu".

Da, sve zbog "dobrih momaka" politike na Balkanu.

 

Piše: Faruk Vele

Izvor: radiosarajevo.ba