Ukradeno dvorište (radio reportaža/dokumenti/foto galerija)

Ukradeno dvorište (radio reportaža/dokumenti/foto galerija)

Početkom ljeta 2019. godine Mostar gubi još jednog privrednog giganta, Preduzeće Aluminij. Urušena je cijela struktura industrijskog razvoja grada na Neretvi koja je isplanirana još u bivšoj državi. Ranija privatizacija Vazduhoplovne industrije Soko, kojom su se bavili mnogi mediji i novinari, prikazujući je kao golemu pljačku, tokom zadnjih godina je utihnula. 

Nelegalna privatizacija Sokolovih nekretnina i zemljišta ponovo je isplivala na svjetlo dana kada su građani Mostara podigli glas i zatražili povratak i očuvanje zelenih površina, parkova i dvorišta čiji su oni postali vlasnici pri otkupu stanova s početka stoljeća ili pak onih površina koje se vode kao javne površine u zemljišnim i urbanističkim dokumentima. Ko je pokrao mostarske parkove i dvorišta? Ko je dozvolio nelegalne rabote i ko se sve okoristio, poslušajte u radio reportaži „Ukradeno dvorište“, autorstva Husein Oručevića.

Veliko hvala stanarkama bivših sokolovih zgrada: Boški Ćavar, Boženi Šehović i Mariji Tepurić. 


Popratna dokumentacija koja se spominje u reportaži i Foto galerija se mogu pogledati na linku ispod: 

Link: https://www.abrasradio.info/post/ukradeno-dvori%C5%A1te

* Reportaža je proizvedena u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Autor: Husein Oručević

Izvor: abrasradio.info