Umro ljekar koji je upozoravao na virus korona

Umro ljekar koji je upozoravao na virus korona

Kineski lekar, ućutkan jer je krajem decembra pokušao da upozori na epidemiju, koji je i sam oboleo od koronavirusa, preminuo je danas, javljaju kineski mediji.

Oftalmolog Li Venlijang (34) je 30. decembra na kineskoj aplikaciji za razmenu poruka obavestio svoju grupu kolega s Medicinskog fakulteta da je u njegovoj bolnici u Vuhanu u karantin stavljeno sedmoro pacijenata s lokalne pijace morske hrane koji imaju bolest nalik SARS-u. Ubrzo je reagovala policija.

Policija je Lija optužila za "podsticanje glasina". I nekoliko drugih lekara je bilo na meti policije zbog pokušaja upozoravanja javnosti na smrtonosni virus u ranim nedeljama epidemije.

Li je u policiji morao da potpiše izjavu kojom je priznao svoj "prekršaj" i da obeća da neće počiniti dalje "nezakonite radnje". Potom su ga pustili na slobodu.

Radio je do 12. januara, kada je hospitalizovan, potom mu se stanje toliko pogoršalo da je primljen na Odeljenje intenzivne nege, uz podršku kiseonikom za disanje, a 1. februara test je pokazao da ima koronavirus.

Koronavirus je do sada odneo više od 560 života, a zaraženo je oko 28.000 ljudi u Kini.

Svetska zdravstvena organizacija na Tviteru je izrazila žaljenje zbog smrti lekara Lija Venlijanga.

"Trebalo bi da cenimo sve ono što je on uradio", dodaje se u tvitu Svetske zdravstvene organizacije.

Izvor: b92.net

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks