Umro Miloš Forman

Umro Miloš Forman

Dobitnik Oskara za filmska remek-djela Let iznad kukavičijeg gnijezda i Amadeus, režiser Miloš Forman, umro je u 86. godini života, objavili su svjetski mediji.

Novinska agencija CTK navodi da je Forman, koji je živio u Sjedinjenim Državama, umro iznenada u petak, nakon kratke bolesti.

"On je preminuo tiho, okružen svojom porodicom i njegovih najbližih ljudi," rekla je Formanova supruga Martina.

Forman je rođen u gradu Časlava istočno od Praga 18. februara 1932. godine, kao sin Ane Forman, koja je vodila ljetnji hotel, i Rudolfa Formana, profesora, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Roditelji su mu bili protestanti. Otac mu je uhapšen za dijeljenje zabranjenih knjiga tokom nacističke okupacije i umro 1944. godine u Buhenvaldu, a majka mu je umrla u Aušvicu 1943. Forman je za to vrijeme živio kod rodbine i tek kasnije otkrio da je njegov pravi otac bio jevrejski arhitekta.

Nakon rata, Forman je pohađao nastavu na fakultetu Kralj Džordž (engl. King George College) u banjskom gradu Podjebradiju, gdje su mu kolege bile Vaclav Havel i braća Mašin. Kasnije je studirao scenografiju u Akademiji muzičkih umjetnosti u Pragu.

Forman je režirao nekoliko čeških filmova u Čehoslovačkoj. Međutim, kada su vojne snage Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta 1968. godine ušle u Prag da bi prekinule Praško proljeće, on je već bio u Parizu pregovarajući oko snimanja svog prvog američkog filma. Filmski studio u kojem je radio u Pragu ga je otpustio, uz tvrdnje da bespravno boravi van zemlje.

Preselio se u Njujork gdje je kasnije počeo da radi kao predavač univerzitetu Kolumbija i jedan od dva predsjednika odsjeka za film na istom univerzitetu. Jedan od njegovih učenika je bio i Džejms Mangold kog je Forman savjetovao u vezi sa scenografijom.

Uprkos početnim teškoćama u tuđoj zemlji, Miloš je postigao zavidan uspjeh 1975. godine filmskom adaptacijom romana Kena Kizija "Let iznad kukavičjeg gnijezda", koja je nagrađena sa pet Oskara od kojih je jedan bio i za režiju. Godine 1977. Forman je postao naturalizovani državljanin SAD.

U njegove kasnije uspjehe spadaju filmovi Amadeus, koji je osvojio osam Oskara, i Narod protiv Larija Flinta, koji je bio predložen za Oskara za najbolju režiju i osvojio nagradu Zlatni globus. Godine 1979. je režirao film Kosa za koji je bio predložen za nagrade Cezar i Zlatni globus.

Godine 1997. Forman je dobio nagradu Kristalni globus za izuzetan doprinos svjetskoj kinematografiji međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima. Godine 2000. Forman je glumio u režiserskom debiju Edvard Norton, Čuvajući vjeru.


Izvor: Agencije