Vašington steže obruč oko Madura

Vašington steže obruč oko Madura

SAD će poništiti vize za 77 zvaničnika vlade predsednika Venecuele Nikolasa Madura ili njihovih rođaka, najavio je američki potpredsednik Majk Pens.

Prošle nedelje, Vašington je ukinuo vize za 49 pojedinaca povezanih sa Madurom, a AP navodi da je odluka da se poništi još viza deo pokušaja da se pojača pritisak na Madura da se povuče s vlasti.

Pens je na samitu Koalicije latinskih zemalja u Vašingtonu rekao da je "došlo vreme da se oslobodi Venecuela od Kube", preneo je AP. 

Stejt department je prošle nedelje saopštio da su restrikcije viza uvedene "pojedincima odgovornim za ugrožavanje demokratije u Venecueli" i da će takva politika biti primenjena prema "mnogobrojnim zvaničnicima povezanim s Madurom kao i njihovim porodicama". 

Administracija predsednika Donalda Trampa, pojačavajući pritisak na vladu Nikolasa Madura, prethodno je uvela sankcije za još šest visokopozicioniranih venecuelanskih bezbednosnih zvaničnika zbog ometanja isporuke strane humanitarne pomoći. 

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton ranije juče rekao je da SAD razmatraju uvođenje novih sankcija Venecueli s ciljem da se izvrši pritisak na vladu predsednika Nikolasa Madura. 

Prošle nedelje SAD su objavile da su uvele sankcije Venecueli, a njima su obuhvaćeni i pojedini članovi Nacionalne garde i policije zbog blokiranja ulaska strane humanitarne pomoći u zemlju.


Izvor: Tanjug