Vatikan: Hiljade vernika, cveće i detektori za metal

Vatikan: Hiljade vernika, cveće i detektori za metal

Više desetina hiljada vernika okupilo se u Vatikanu uprkos strogim bezbednosnim proverama za Uskršnju misu poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje.

 

 

Mnogi turisti, hodočasnici i Rimljani okupili su se na Trgu Svetog Petra koji je ukrašen raznobojnim prolećnim cvećem kako bi čuli tradicionalnu uskršnju "Poruku gradu i svetu" (Urbi et Orbi).

Pripadnici snaga bezbednosti raspoređeni su na brojnim mestima, između ostalog na krovovima zgrada i kod detektora za metal. 

 

 

Saksije zumbula, lala i narcisa, kao i buketi ruža, raspoređeni su duž stepenica koje vode do impozantne crkve. 

 

 

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću. 

Prema crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao. 

 

 

Na Uskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu uzrečica: "Neverni Toma". 

"Vaskrsli Gospod, Pobeditelj smrti i Životodavac, daruje svako dobro a ovome narodu, što će reći svemu rodu hrišćanskom i pravoslavnom, i svim ljudima dobre volje, da bi svi zajedno predokusili radost budućeg veka, radost vaskrsenja i večnoga života", naveo je patrijarh u Vaskršnoj poslanici.

 

 

 

 

Izvor: B92