Važan korak BiH na putu ka Alijansi - Politički komitet NATO-a pozitivno ocijenio Program reformi

Važan korak BiH na putu ka Alijansi - Politički komitet NATO-a pozitivno ocijenio Program reformi

Politički komitet je bio stava da je dokument malo preambiciozan, ali nema nikakvih spornih elemenata tako da podržavaju i očekuju njegovu realizaciju

Politički komitet NATO saveza razmatrao je Program reformi koji je u decembru Predsjedništvo BiH uputilo u Brisel.

Kako je „Avazu“ potvrdio dobro obaviješten izvor Politički komitet NATO-a, pozitivno je ocijenio Program reformi . 

- To je prvi korak ka prihvatanju Prorgama reformi i sada se očekuje da ministar odbrane i ministar vanjskih poslova BiH dođu u sjedište NATO-a u Brisel i da predstave dokument. Početkom marta o Programu reformi treba se službeno očitovati i Sjevernoatlansko vijeće odnosno ambasadori zemalja članica NATO-a kako bi dali saglasnost za aktivaciju prvog Godišnjeg nacionalnog programa. Politički komitet je bio stava da je dokument malo preambiciozan, ali nema nikakvih spornih elemenata tako da podržavaju i očekuju njegovu realizaciju – kaže naš izvor.  

Nedavno je „Avaz“ objavio kako postoji mogućnost da Program reformi bude razmatran po ubrzanoj i skraćenoj proceduri, a ova vijest sada je to i zvanično potvrdila.

Ovakav razvoj situacije znači da bi tehnički i politički dio procedura za ovaj dokument koji obično traju do godinu dana bili znatno skraćeni.

Izvor: avaz.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks