Večeras finale Evrovizije, Srbija nastupa deseta

Večeras finale Evrovizije, Srbija nastupa deseta

Finale "Pesme Evrovizije" održava se večeras u Lisabonu i na njemu će, kao predstavnici Srbije, nastupiti Sanja Ilić i "Balkanika".

Oni će, sa pesmom "Nova deca", izvedenom na srpskom jeziku, nastupiti 10. po redu na spektaklu u "Altis Areni". 

U finalno veče "Evrosonga" plasiralo se ukupno 26 pesama. Pravo glasanja, međutim, imaju sve države - njih 43 - koje su učestvovale u takmičenju. 

Pored Srbije, za prvo mesto večeras se nadmeću: Ukrajina, Španija, Slovenija, Litvanija, Austrija, Estonija, Norveška, Portugal, Britanija, Nemačka, Albanija, Francuska, Češka, Danska, Australija, Finska, Bugarska, Moldavija, Švedska, Madjarska, Izrael, Holandija, Irska, Kipar i Italija. 

Prethodno su održana dva polufinala - u utorak i četvrtak - kada je od ukupno 37 pesama izabrano 20 finalista. Sanja Ilić i "Balkanika" su se u finale plasirali u drugoj polufinalnoj večeri. 

Ovogodišnje takmičenje za "Pesmu Evrovizije" je 63. po redu i, pod sloganom "All Aboard" ("Ukrcavanje"), održava se u Lisabonu, pošto je zahvaljujući pobedi Salvadora Sobrala, Portugal po prvi put domaćin tog spektakla i direktno se plasirao u finalno veče. 

Pored domaćina, u finalnoj večeri, od 2010. godine, automatski nastupaju i predstavnici pet država koje daju najveći finansijski doprinos Evropskoj radiodifuznoj uniji - Nemačka, Francuska, Britanija, Španija i Italija.

 

Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Izvor: Tanjug/B92