Vesli Klark: Dok je KFOR na Kosovu, bolje je ulagati u ekonomiju nego u oružane snage

Vesli Klark: Dok je KFOR na Kosovu, bolje je ulagati u ekonomiju nego u oružane snage

Bivši glavnokomandujući NATO snaga u Evropi, penzionisani američki general Vesli Klark izjavio je danas u Prištini da bi kosovske vlasti, dok je Kfor na Kosovu, trebalo da koriste sredstva za ekonomski razvoj umjesto za finansiranje oružanih snaga.

Klark je na konferenciji za novinare rekao da želi da Kosovo postane dio Evropske unije (EU), ali da smatra da bi bilo dobro da studenti ostanu i rade na Kosovu.

"Mi još uvijek ovdje imamo KFOR kako bi obezbijedio sigurnost Kosova. Ja mislim da ljudi koji su služili u OVK 20 godina ranije i koji su formirali policiju imaju odličnu vezu. Ali kada bi bio na Kosovu i mogao da računam na odbranu od strane KFOR-a i NATO-a smatrao bih opravdanim da sredstva Vlade idu u ekonomski razvoj umjesto da se troše za oružane snage", kazao je Clark.

Prema njegovim riječima, najbolji način da se obezbijedi budućnost Kosova kao nezavisne i demokratske države jeste putem ekonomskog razvoja.

"Ja bih podstakao ljude sa Kosova da razmišljaju o odbrani i ekonomskim uslovima, da zadrže neke od mladih ovdje, da im daju mogućnost zapošljavanja, da investiraju u mlade, da investiraju u infrastrukturu i dok je NATO ovdje zarad sigurnosti, dozvolite da se oni time bave i rade svoj posao", kazao je Klark.

Bivši komandant NATO je rekao da će doći vrijeme kada će Kfor otići ali je dodao da to vrijeme nije još došlo.

Američki general je rekao da bi volio da vidi sporazum između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, da Kosovo ima sedište u UN i konačno zajedno sa Srbijom da budu članice EU i dodao kako nema nikakvog razloga zašto Kosovo i Srbija ne bi mogli da budu dobri susjedi.


Izvor: Beta