Vigemark sa Borenovićem - Da li je na pomolu nova koalicija na nivou BiH?

Vigemark sa Borenovićem - Da li je na pomolu nova koalicija na nivou BiH?

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark sinoć su u jednom banjalučkom restoranu imali dvočasovnu radnu večeru.

Reporteri Insajdera zabilježili su ovaj sastanak, ali nije poznato o čemu su Borenović i Vigemark sve razgovarali.

Inače, Borenović je kasno sinoć na svom Fejsbuk profilu objavio zajedničku fotografiju s Vigemarkom, navodeći da je sa odlazećim šefom Delegacije EU u BiH pričao “o svemu pomalo, integracijama, izbornim procesima, aktuelnoj političkoj situaciji, ali i budućim izazovima”.

Budući da je Vigemark, koji uskoro napušta BiH i odlazi na novu dužnost, pri kraju svog mandata pokazao veliki angažman u pokušaju da se što prije formira vlast na nivou BiH, nije isključeno da se ta tema, kao i neke nove kombinacije za formiranje Savjeta ministara BiH, potegla prilikom njegovog sinoćnjeg sastanka sa šefom PDP-a.

Bolji poznavaoci političkih prilika ističu da je odlazeći šef Delegacije EU u BiH bio tvorac Principa o formiranju vlasti na nivou BiH, koje su 5. avgusta potpisali lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a, te da je Vigemarku, prema njihovim riječima, izuzetno stalo do toga da iz BiH ode s rezultatom koji bi mu predstavljao dalju odskočnu dasku u karijeri. Sagovornici Insajdera ističu da zbog toga nije isključeno da je Vigemark, na kraju svog mandata, sinoć u Banjaluku između ostalog došao i da isposluje neku novu koaliciju u BiH, ukoliko pregovori između SNSD, SDA i HDZ dožive potpuni krah.

Podsjećamo da je i lider SDS-a Mirko Šarović nedavno izjavio da ukoliko propadnu pregovori SNSD-a, SDA i HDZ o formiranju vlasti na nivou BiH njegova stranka neće sjediti skrštenih ruku, te da je potpuno legitimno da vlast pokušaju formirati neke druge političke opcije.

Šarović je, između ostalog, rekao da je SDS spreman da čelne funkcije na nivou BiH ispred srpskog naroda ponudi DNS-u i Socijalističkoj partiji.

SDS-u i PDP-u, inače, potrebna je podrška samo jedne od navedenih stranaka kako bi imali pet srpskih poslanika u Prestavničkom domu parlamenta BiH. Inače, ove dvije partije su na izborima i “osvojile” upravo toliko mandata ali je najveću opozicionu stranku u Srpskoj, SDS, krajem prošle godine napustio Obren Petrović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te se priklonio SNSD-u.

Da li su Borenović i VIgemark razgovarali o tim kombinacijama ostaje da se vidi u narednim danima.


Izvor: insajder.in