Više vremena pred monitorom ‒ veće nezadovoljstvo

Više vremena pred monitorom ‒ veće nezadovoljstvo

„Sreća nije u ugrejanom pametnom telefonuˮ, navodi se u novoj studiji koja istražuje vezu između zadovoljstva životom kod adolescenata i vremena provedenog pred monitorom. Tinejdžeri koji obično provode vreme uz pametne telefone izrazito su nezadovoljni, rekao je Džin Tvendž, profesor psihologije sa Univerziteta San Dijego i glavni autor studije.

Da bi istražio tu vezu, profesor Tvendž se, zajedno sa kolegama sa Univerziteta u Džordžiji, oslonio na podatke iz reprezentativne studije „Monitoring budućnosti", koja je obuhvatila više od milion američkih srednjoškolaca.

Tokom istraživanja, učenicima su postavljena pitanja o tome koliko vremena provode koristeći pametne telefone, tablete i računare, zatim o njihovim društvenim interakcijama, i najzad, o tome da li su srećni.

Rezultati su pokazali da su oni koji su provodili više vremena pred monitorom ‒ igrajući igrice, kucajući poruke, zanimajući se na društvenim mrežama ‒ manje srećni od onih koji su više okrenuti sportu, čitanju magazina i novina, druženju sa vršnjacima „licem u lice".

Prema Tvendžovim rečima, iako studija ne može pokazati uzročnost, nekoliko drugih studija dovelo je do zaključka da korišćenje tih digitalnih društvenih medija čini korisnike nezadovoljnim, ali samo nezadovoljstvo ne dovodi do korišćenja tih medija.

Ni potpuna „apstinencija od monitoraˮ ne dovodi do sreće, navodi Tvendž. Najsrećniji tinejdžeri koristili su digitalne medije nešto više od jednog sata dnevno. Istraživači su u časopisu „Emoušn" pokazali da posle sat vremena raste i nezadovoljstvo tinejdžera, i stalno se povećava s vremenom provedenim pred monitorom.

„Ključ korišćenja digitalnih medija i sreće je ‒ ograničena upotrebaˮ, rekao je Tvendž. Cilj je da na digitalne medije ne trošimo više od dva sata dnevno i da više vremena provodimo u  druženju sa prijateljima, kao i u vežbanju; te dve aktivnosti pouzdano će povećati osećaj sreće.


Izvor: RTS