Vol strit ojačao nakon novih ekonomskih podataka

Vol strit ojačao nakon novih ekonomskih podataka

Na Vol stritu su u četvrtak cijene dionica porasle, a u fokusu ulagača bili su novi ekonomski pokazatelji i još jedna najava poreske reforme.

Dow Jones ojačao je 0,25 odsto, na 21.948 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 odsto, na 2.471 poen, a Nasdaq indeks 0,95 odsto, na 6.428 bodova, prenosi SEEbiz.

S&P 500 indeks porastao je peti dan zaredom, što nije zabilježeno tri mjeseca, čime je pokazao veliku otpornost na loše vijesti, kao što su udari uragana Harvey na Teksas i tenzije na Korejskom poluostrvu nakon što je početkom sedmice Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela Japan.

"Ulagači se vraćaju s godišnjih odmora i vide da je tržište i dalje blizu rekordnih nivoa, uprkos uraganu i zabrinutostima u vezi Sjeverne Koreje. Nema sumnje da je tržište i dalje u uzlaznom trendu", kazao je direktor u firmi Robert W. Baird, Michael Antonelli. 

Pozitivno je na tržište u četvrtak uticao podatak da je inflacija na godišnjem nivou porasla po najnižoj stopi u više od godinu i po, a da je lična potrošnja, koja čini oko dvije trećine američke ekonomske aktivnosti, porasla 0,3 odsto, manje od očekivanih 0,4 odsto.

Zbog niske inflacije analitičari procjenjuju da je manje izgledno da će američka centralna banka, Federalne reserve (Fed) u decembru još jednom povećati ključne kamatne stope.

Niska inflacija i snažan rast ekonomije u drugom tromjesečju od tri odsto na godišnjem nivou idu u prilog tržištu kapitala, kažu analitičari.

Uz to, ulagači se nadaju da bi predsjednik SAD-a Donald Trump, uprkos svim političkim problemima, možda ipak mogao da sprovede poresku reformu prema kojoj bi se korporativni porez smanjio s 35 na 15 odsto.

Ministar finansija Steven Mnuchin kazao je da vlada ima detaljan plan poreske reforme i da bi ga mogla realizovati do kraja godine.

"Čak i ako ga ulagači ne drže za riječ, od njega očekuju da učini sve što može. Obećanja o poreskoj reformi čuli smo već puno puta, a sada želimo vidjeti hoće li se ostvariti", kazao je strateg u firmi Prudential Financial, Quincy Krosby. 

Zahvaljujući svemu tome, u četvrtak su u deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica porasle, a predvodio je zdravstveni sektor s rastom od 1,5 odsto.

U cijelom proteklom mjesecu S&P 500 indeks porastao je 0,05 odsto, dok je Dow Jones ojačao 0,28, a Nasdaq 1,27 odsto.

I na evropskim berzama su cijene dionica u četvrtak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,89 odsto, na 7.430 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 odsto, na 12.055 poena, a pariski CAC 0,58 odsto, na 5.085 bodova.


Izvor: Agencije