Vučić - Evropljani pokušavaju da nas izbace sa sjevera Kosova

Vučić - Evropljani pokušavaju da nas izbace sa sjevera Kosova

Služba visoke predstavnice EU za spoljnu i politiku bezbjednosti, Federike Mogerini je večeras saopštila da je ona u Briselu priredila "sastanak na visokom nivou dijaloga s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem i predsjednikom Srbije (Aleksandrom) Vučićem".

"Evropska unija očekuje da Srbija i Kosovo brzo ispune svoje obaveze prema dijalogu, imajući u vidu direktnu povezanost sveobuhvatne normalizacije odnosa među njima, i konkretnih izgleda njihovih aspiracija prema EU", piše u saopštenju.

"U svojim razgovorima s dvojicom predsjednika, Federika Mogerini je naglasila potrebu Kosova i Srbi da obezbijede uslove za dijalog i da se uzdrže od riječi, akcija i mjera suprotnih duhu normalizacije", piše u tekstu.

Na kraju saopštenja se kaže da su "razgovarali o potrebnim koracima za put naprijed i odlučili da ostanu u stalnom kontaktu narednih dana da bi procijenili ono što slijedi današnjem sastanku".

Vučić: Evrpoljani pokušavaju da nas protivpravno izbace sa sjevera Kosova

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, poslije nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, da su pred Srbijom teški dani u političkom smislu i da će razgovor s Prištinom biti nastavljen kada ona povuče svoje protivpravne odluke.

Poslije svog zajedničkog sastanka s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, Vučić je za RTS rekao da brojne evropske zemlje pokušavaju da izbace Srbiju iz energetske mreže sa sjevera Kosova, ocijenivši da je reč o protivpravnom potezu usmjerenom protiv Srbije.

"Evropljani očigledno pokušavaju da nas izbace odatle (sa sjevera Kosova) protivpravno, sjutra ili u ponedeljak će biti ta odluka. Do sada su se protiv nas, protiv prava, izjasnili Njemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksemburg, Holandija, i naravno Hrvatska. Za nas su se izjasnili Slovačka, Španija, Bosna i Hercegovina", naveo je Vučić.

On je dodao da sjever Kosova dobija struju s teritorije centralne Srbije i da je u nacrtu energetskog sporazuma bilo jasno formulisano da mora da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO) koja bi osnovala dve mješovite kompanije koje bi bile posrednice do kompanije Kosta, albanskog operatera iz Prištine.

"Pošto ZSO nije formirana krivicom Prištine, oni nama sada hoće da otmu pravo da transferujemo struju, da izgubimo jedan dalekovod prema Makedoiniji, dva prema Albaniji, tri prema Crnoj Gori", kazao je Vučić.

Vojska Kosova neće doći na sjever

On je u izjavi za RTS kritikovao i ovonedjeljnu odluku Prištine o povećanju poreza na uvoz srpske robe, za koju je rekao da je suprotna Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini - CEFTA, a kritikovao je i najave osnivanja vojske Kosova.

"Prethodnih dana dobili smo odluke prištinskih vlasti u kojima su protivpravno, suprotno CEFTA, donijeli odluku da povećuju poreze od 10 odsto na robu iz Srbije, što je osudila i EU, ali očigledno se niko nije naročito uzbudio, njima ta odluka ostane na snazi. Oni govore o formiranuju vojske Kosova i o slanju jedne divizije na sjever, suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu sa NATO", kazao je predsjednik Srbije.

On je rekao da će dijalog biti nastavljen kada Priština povuče protivpravne odluke, jer je Srbija "uvijek spremna da razgovara o kompromisima".

"Dijalog će biti nastavljen kada Priština povuče protivpravne odluke, mi smo uvijek spremni da razgovaramo o kompromisima, ali ne sa nekim ko će da vas vara svakog dana. Niko od naših ljudi se ovdje neće pojaviti dok oni ne povuku svoje protivpravne odluke", rekao je Vučić.

Srbija neće primjenjivati protivpravne odluke Prištine, dodao je.

"Mi smo rekli da razumijemo šta vi iz Evrope radite protiv nas, mi nećemo sprovoditi njihove odluke, žalićemo se na svim mjestima. I kad donesu protivpravnu odluku, mi je nećemo primjenjivati, jer vam nećemo dati da zgazite naš narod i našu zemlju, na sjeveru Kosova i u cjelini", kazao je Vučić.

Dodao je i da kosovska vojska neće doći na sjever Kosova.

"Oni koji misle da će da dovode vojsku na sjever Kosova - to se neće dogoditi. Srbija ne želi sukobe, želi mir sa Albancima, ali Srbija neće dozvoliti ugrožavanje svog naroda", rekao je Vučić.

Naveo je da Priština mora da ispuni makar ono što su njeni zvaničnici potpisali.

"Morate da ispunite makar nešto što ste potpisali, ispunite makar ono što se potpisali prije 10 godina (CEFTA), pa onda i ono što ste potpisali prije pet godina (Briselski sporazum)", dodao je predsjednik Srbije.

Tači: Povećati dinamiku dijaloga, do sporazuma o normalizaciji teško

Predsjednik Kosova Hašim Tači je napisao da se s visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini saglasio da se poveća dinamika dijaloga.

"Samo što sam završio sastanak s visokom predstavnicom EU Federika Mogerini. Saglasili smo se o povećanju dinamike dijaloga i povećanju napora za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije", napisao je Tači na Fejsbuku poslije sastanka s visokom predstavnicom EU.

On je pred početak sastanka s Mogerini izjavio da je teško postići sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali da će učiniti sve da do toga dođe.

Tači je rekao da je u Briselu kako bi se razgovaralo o mogućnosti postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom.

"Cilj Kosova je da gradi dobrosusjedske odnose sa svim zemljama, u tom pravcu i sa Srbijom, kako bi se moglo ići napred ka integraciji u Evropsku uniju i NATO i da otvorimo globalnu perspektivu državi Kosovo", kazao je on novinarima pred početak sastanka s Mogerini.

 

Izvor: Beta