Zabraniti nekvalitetnu robu za istočnu Evropu

Zabraniti nekvalitetnu robu za istočnu Evropu

Hrvatska zastupnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan je na konferenciji za medije u Zagrebu predstavila novi prijedlog zakona Evropske komisije, kojim će se regulisati različit kvalitet naizgled istih proizvoda u EU.

„Na početku mandata su mi iz Komisije govorili da dok je proizvod siguran za zdravlje, problema za njih nema. Kao da moramo biti zahvalni što nas ne truju. U nekoliko godina, dogurali smo do predloga zakona koji bi trebalo da reguliše cijelo EU tržište. Komisija će u Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi zabraniti prodaju proizvoda koji se oglašavaju kao isti, a imaju značajne razlike u sastavu i karakteristikama. To je i preporuka koja stoji u mom Izvještaju za Evropski parlament“, kazala je Biljana Borzan.

Direktiva mora biti još ispregovarana u Evropskom parlamentu i Vijeću. Borzan je pozvala Vladu Hrvatske da se aktivnije uključi u rad Vijeća i osigura da predlog Komisije prođe.

„Osigurala sam 800 hiljada eura za evropsko istraživanje kvaliteta na koje se naša Vlada nije ni prijavila. Do kad će ignorisati činjenicu da se preko 80 odsto građana Hrvatske zbog bofl proizvoda osjeća građanima drugog reda? Ja u Evropskom parlamentu okupljam zastupnike različitih političkih opcija kako bih osigurala podršku, ali i na Vijeću mora biti podržano. To je posao naše Vlade“, objašnjava Borzan, javlja HRT.


Izvor: HRT