Zašto Kinezi kupuju najviše kozjeg sira u Srbiji?

Zašto Kinezi kupuju najviše kozjeg sira u Srbiji?

Kozarstvo u Srbiji je u ekspanziji poslednjih godina, kako je porasla potražnja za raznim vrstama proizvoda od te vrste mleka. Naša zemlja nije poznata po kačkavaljima, ali je ljubitelji sira cene zbog bele kriške, zbog čega i stranci dolaze tamo gde nema asfalta i gde se dešavaju razni prirodni fenomeni.

O farmi koza Gojka Vučićevića pročulo se i do Rusije, u kojoj je sticao kapital kao kuvar da bi investirao u rodno selo. Moderna farma i mini-mlekara u takvom predelu mnogima je delovala kao čudo, ali nedavno se dogodilo da se dve koze dva puta ojare u kratkom razmaku.

"Jedna je prvi put ojarila tri, sledeći put, posle petnaest dana, još jedno, četvoro. Dvoje muških, dvoje ženskih, tako i druga koza isto tako. Tako da smo imali četvoro muških i četvoro ženskih jarića od dve koze. Osam jarića", priča Milka Luković sa farme koza u Kruščici.

"Bojao sam se da li će opstati. Međutim, oni su tako živahni, bez ikakvih problema", kaže Gojko Vučićević.

Okruženo Tarom, Zlatiborom i Golijom, ariljsko selo Kruščica na nadmorskoj visini od preko osam stotina metara idealno je za uzgoj koza. Do farme još vodi nekaldrmisani put, ali to ne predstavlja problem za strane turiste, koji u Srbiju dolaze i zbog sira.

"Bili su i Kinezi, Englezi i Izraelci. Što je najinteresantnije, najviše su sira kupili Kinezi. Ali oni su malo i poznati, oni imaju dovoljno, ne dovoljno, ali imaju dosta koza i kozjih proizvoda. Međutim, belu krišku nema niko u Evropi. Ovu kako mi pravimo", kaže Gojko Vučićević.

Mleka mora da bude i za sireve, ali i da se hrane jarići. Na Gojkovoj farmi trenutno stasava sto osamdeset beba, a još četrdesetak koza treba da se ojari. Možda neko novo čudo uz ukusne sireve u tim krajevima bude magnet za još veći broj turista.


Izvor: RTS