Žestoke riječi između Dodika i Komišića

Žestoke riječi između Dodika i Komišića

Predsjedavaući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio da je s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem "završio lično i politički".

"Komšić i ja smo završili", rekao je Dodik za regionalnu N1 televiziju, komentarišući to što je Komšić podnio krivičnu prijavu protiv njega zbog, kako je naveo, izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH. "Tužio je, vidjećemo šta će biti, tužio je i prošli put", kazao je Dodik.

Dodik je 12. maja, na obilježavanju Dana Vojske RS i Dana Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, zatražio da više od polovine pripadnika ovog puka sljedeće godine na obilježavanju Dana vojske bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS.

Dodik je danas ocijenio da je i do sada imao "mnogo prijava i raznih prijetnji", a Komšićevu tužbu smatra "političkom igrom". "Ko drži još ozbiljno do Željka Komšića.Stotinu prijava sam imao do sada, stalno mi prijete nečim, prije dvije godine su mi  htjeli da mi pretresu kuću i uzimu stvari. Eto mu njegova tužba, što se mene i njega tiče, politički smo završili", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, Komšić "igra svoju političku igru i to pripada ljudima koji su politički marginalni", dodavši da on nikada neće tužiti Komšića.

"Dodik ima pravo da se ljuti''

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je, povodom izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je sa Komšićem i personalno i politički završio, "da ne zna ni da je nešto započeo sa njim".

On je za sarajevsku N1 televiziju rekao i da "Dodik ima pravo da se ljuti'' i da nastoji da se "nepristojno i nasilno nametne" kao arbitar stvari koje se tiču pravosuđa Bosne i Hercegovine.

"To je nedopustivo. Ne može član Predsjedništva sebi dopuštati da on presuđuje shodno svojim političkim stavovima. Što se tiče krivične prijave, Dodik ima pravo da se ljuti, ali prevashodno na sebe. Ja ga nisam podstrekivao da radi i govori to što je radio i govorio. Preporučio bih mu da smiri nerve, to je bolje i za njega, i za one koje predstavlja'', rekao je Komšić.


Izvor: b92