Zimske olimpijske igre u Pjongčangu su otvorene!

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu su otvorene!

Iako je takmičenje na 23. Zimskim olimpijskim igrama počelo u četvrtak, Igre su zvanično otvorene u petak, ceremonijom „Mir u pokretu", čija je kulminacija, naravno, bila paljenje olimpijskog plamena.

Ceremonija je održana na Olimpijskom stadionu u Pjongčangu, koji prima 35.000 gledalaca. Završna ceremonija takođe će biti održana u južnokorejskoj provinciji Gangvon.

Milione evra su organizatori izdvoili na veštački sneg, bojeći se nedostatka prirodnog, ali ono što je, zapravo, postalo problem (ili, ipak, „problem") za takmičare i gledaoce jesu izrazito niske temperature koje će preovladavati u narednom periodu u tom delu Južne Koreje.

Zbog toga su i posetioci spektakularne ceremonije otvaranja dobili praktičnu zaštitu od zime i vetra, uključujući ćebad, kape, grejače za ruke i stopala.

Specijalno dizajnirana baklja (čije dimenzije od 700 milimetara predstavljaju nadmorsku visinu – izraženu u metrima – Pjongčanga) urađena je u belim i zlatnim tonovima, što su i zvanične boje ovih Igara, a predviđeno je da izdrži ma kakve vremenske nepogode koje mogu da se dogode u narednih 16 dana.

Ovo su druge Olimpijske igre koje se održavaju u Južnoj Koreji, Letnje olimpijske igre održane su u Seulu u leto 1988. godine.

Na Igrama će biti 102 nadmetanja, četiri više u odnosu na prethodne (mnogo se očekuje od takmičenja u takozvanom „big er snoubordingu").

Učestvuje 2.952 takmičara i 92 nacionalna olimpijska komiteta. Debituju takmičari Ekvadora, Eritreje, Malezije, Kosova, Nigerije i Singapura.

Nacionalni komitet Rusije je suspendovan sa takmičenja zbog navodnog, od strane države sponzorisanog dopinga.

Međutim, preko 160 ruskih takmičara, od kojih se mnogi po prvi put takmiče na Olimpijskim igrama, dobili su pravo da se takmiče pod neutalnom, olimpijskom zastavom.


Izvor: RTS