Zlato opet poskupjelo: Cijene na najvišem nivou u posljednjih šest godina

Zlato opet poskupjelo: Cijene na najvišem nivou u posljednjih šest godina

Investitori pohrlili kupovati imovinu koju smatraju sigurnom.

Cijene zlata dosegle su jučer novi najviši nivo u šest godina pod utjecajem zaoštravanja američko-kineskih trgovinskih napetosti da bi se potom blago spustile nakon nastojanja dvije zemlje da smire situaciju.

Cijena zlata na spot tržištu porasla je 0,2 posto, na 1.337 eura po unci, najviši nivo od aprila 2013. godine. Na istom je postotnom dobitku bila i na američkom tržištu terminskih ugovora, gdje se uncom trgovalo po 1.346 eura.

Investitori su pohrlili kupovati imovinu koju smatraju sigurnom, poput zlata, državnih obveznica i japanskog jena, nakon eskalacije američko-kineskog rata proteklog vikenda.

Kinesko ministarstvo finansija najavilo je prošlog petka carine u rasponu od pet do deset posto na američki uvoz vrijedan 65,5 milijardi eura, reagirajući na prethodne američke najave carina. Nekoliko sati nakon toga američki predsjednik Donald Tramp (Trump) povisio je carine na oko 480 milijardi eura vrijedan kineski uvoz.

Čini se da je trgovinski sukob SAD i Kine ušao u novu fazu, s obzirom na Trampovu poruku kompanijama poput FedEx-a, UPS-a, Amazona i Postal Servicea, da "odmah počnu tražiti alternativu Kini".

Napetost je donekle prigušila izjava potpredsjednika kineske vlade Liua Hea, koji vodi pregovore s Vašingtonom, da je Peking voljan riješiti trgovinski sukob "smirenim" pregovorima i da se odlučno protivi eskalaciji sukoba.

- Spremni smo riješiti to pitanje konsultacijama i saradnjom u mirnom tonu. Odlučno se protivimo eskalaciji trgovinskog rata - rekao je Liu, prema transkriptu sjednice vlade.

Američki je predsjednik na marginama samita G7 nazvao kineskog predsjednika Si  Đinpinga velikim vođom, izražavajući zadovoljstvo njegovom željom za sporazumom i smirenim razgovorima.

Tramp je, također, ustvrdio da su kineski trgovinski dužnosnici kontaktirali američke kolege i ponudili im povratak za pregovarački sto.

- Žele smirene razgovore i to je, iskreno rečeno, sjajna stvar. Predsjednik Sin Đinping sjajan je vođa, a Kina sjajna zemlja, između ostalog, i zato što znaju kako stvari funkcioniraju u svijetu - naglasio je američki predsjednik.

 

Izvor: Fena