Zvezda u Gračanici, politika jača od humanosti

Zvezda u Gračanici, politika jača od humanosti

Fudbalerima Crvene zvezde zabranjeno je da igraju humanitarnu utakmicu u Gračanici. Sredstva od ulaznica bila su namenjena porodilištu u tom mestu. Fudbalski savez tzv. Kosova nije dao saglasnost zbog, kako kažu, zloupotrebe utakmica za političke i rasističke parole. Beograd traži reakciju međunarodne zajednice na sramnu odluku Prištine.

Fudbaleri Crvene zvezde su tri godine zaredom veselili stanovnike Kosova i Metohije utakmicom u Grčanici. Ove godine, fudbalski savez samoproglašenog Kosova zabranjuje humanitarnu fudbalsku utakmicu. Beograd Burno reaguje.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić ističe da je reč o velikoj sramoti Prištine i onih koji ne daju da se odigra humanitarna utakmica za porodilište.

"Koji ne daju da se igra prijateljski revijalni meč ne reprezrentacije, nego Crvene zvezede koja godinama pomaže porodilišta na Kosmetu. Svi smo u Srbiji složni u osudi toga, ovo ne može da prođe bez reakcije međunarodne zajednice", navodi Đurić.

Dok Beograd očekuje da se utakmica odigra, generalni sekretar fudbalskog saveza takozvanog Kosova smatra da bi ona uticala na pogoršanje odnosa srpske zajednice i ostalih naroda, te da ugrožava sigurnost i bezbednost samih igrača i ostalih aktera.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović ističe da najnovije poteze Fudbalskog saveza Kosova i Fadilja Vokrija niko nije očekivao, s obzirom da je i sam Vokri bio sportista i fudbaler.

"Jedna humanitarna utakmica, jedna revijalna utakmica, da pomogne ovde porodilištu je nažalost odbijena", kaže Popović.

Upravo Fadilj Vokri, predsednik FSK tražio je od Uefe da obavesti Fudbalski savez Srbije da Zvezdi neće biti dozvoljeno da igra meč u Gračanici. A Uefa je to pismo prosledila FSS-u, i zatražila mišljenje i predlog kako da se reši to, kako navode, važno pitanje.


Izvor: RTS