10 mitova o korona virusu - Sve teorije zavere i istine na jednom mestu


10 mitova o korona virusu - Sve teorije zavere i istine na jednom mestu

Svaki novi virus potpuna je nepoznanica, kako za naučnike, tako i za laike. Usled straha, bezbroj pitanja koja ostaju bez odgovora i nemogućnosti da bilo šta preduzmemo, počinjemo sa nagađanjima i razvijanjem raznih teorija.

Tako su i s pojavom koronavirusa usledile teorije zavere i mitovi o tome kako i gde je virus nastao, sa kojim ciljem, kako se leči itd.

Sa ciljem da predstavi najpopularnije teorije zavere o kovidu 19 širom sveta, tim novinara “Newsguard” napravio je specijalni izveštaj o veb lokacijama sa kojih se šire lažne vesti.

Ovo je njihova lista:

MIT 1: “Virus COVID-19 ukrali su kineski špijuni iz kanadskih laboratorija“

Teorija zavjere o „kineskim špijunima“ koji su ukrali koronavirus iz kanadske laboratorije i doneli ga u Vuhan pojavila se još krajem januara 2020, i u kratkom vremenu se proširila kroz viralne objave i komentare teoretičara zavere.

O teoriji su u međuvremenu pisali mnogi sveetski mediji i faktčekeri, uključujući i američki Factcheck.org i AFP Fact Check, te agencija Frans Pres.

Kanadska Agencija za javno zdravstvo je za kanadski javni servis CBC negirala bilo kakvu povezanost Nacionalne laboratorije za mikrobiologiju u Vinipegu i epidemije koronavirusa u Kini.

“Ovo je dezinformacija i nema faktičke osnove za tvrdnje iznete na društvenim medijima”, izjavio je Erik Moriset, šef odnosa s medijima za Health Kanada i Agenciju za javno zdravstvo Kanade, kao odgovor na pitanje CBC News.

MIT 2: “Virus COVID-19 sadrži delove slične HIV-u “, što sugeriše da je napravljen”     

Prvobitna informacija se pojavila u istraživanju na veb lokaciji BioRkiv.org. Korisnici stranice imaju priliku da postave naučne studije pre nego što su pregledane i ocenjene od strane struke. Prema članku iz februara 2020. godine sa veb lokacije HealthFeedback.org, tvrdnja da postoji sličnost između novog soja koronavirusa i HIV-a otkrivena je korišćenjem izuzetno kratkih sekvenci proteina, što je praksa koja često daje lažno pozitivne rezultate. Autori studije nisu primetili da se isti nizovi nalaze u mnogim drugim organizmima i dva dana po objavljivanju na BioRkiv.org , povukli su je sa stranice.

Istina je da se koronavirus tretira lekovima za HIV.

MIT 3: “Pandemija COVID-19 predviđena je simulacijom”     

Džons Hopkins univerzitet za zdravstvenu bezbednost u SAD i Gejts fondacija bili su domaćini jedne simulacije u oktobru 2019. godine. Pandemijska vežba obavljena je pod nazivom Događaj 201 i bila je usmerena na koronavirus, ali sa drugačijim karakteristikama u odnosu na postojeći. Na primer, u ovoj simulaciji poreklo virusa se vezuje za farmu svinja u Brazilu, ne za Kinu.

MIT 4: “Fondacija koju finansira Bill Gates patentirala je virus COVID-19.”   

Tvrdnje o vezama Bila Gejtsa i Pribrajt instituta s koronavirusom takođe su demistifikovana teorija zavere.

Jutjuber Džordan Sater je podelio link ka patentu iz 2015. koji je podnio Pirbrajt institut iz Engleske, a u kojem se govori i o mogućnosti veštačkog stvaranja slabije verzije virusa koja bi mogla da se koristi za pravljenje vakcine. Sater je iskoristio i činjenicu da se Fondacija Bil i Melinda Gejts nalaze na spisku donatora Pirbrajt instituta.

Ispostavilo se da Pirbrajt patent nema veze sa novim korona virusom, već da se to odnosi na vrstu bronhitisa koji spada u širu porodicu koronavirusa.

MIT 5: “COVID-19 virus je biološko oružje koje je napravio čovek”  

Portal Washington Times, poznat po širenju teorija zavere, citirao je izraelskog „stručnjaka za biološko ratovanje“ Denija Šoama koji je rekao da je moguće da je ovaj virus nastao u Vuhan laboratoriji u okviru kineskog programa za razvoj biološkog oružja.

Međutim, kazahstanski portal Factcheck.kz, koji je deo Međunarodne mreže fekt-čekera, kontaktirao je Šoama u vezi sa ovim tvrdnjama i ispostavilo se da on nema dokaza za te tvrdnje, što je, kako je rekao, i napomenuo portalu Washington Times, ali oni taj deo njegove izjave nisu preneli.

„Dodao sam da zasad nema dokaza ili indikacija za tako nešto. Moguće je da je događaj nastao potpuno prirodno i tako se i čini u ovom momentu. Potrebne su dodatne informacije u vezi sa nastankom virusa“, rekao je Šoam.

Kao jedan od argumenata da se ne radi o biološkom oružju, navodi se i to što su kineski naučnici, ubrzo po pojavi virusa ustanovili njegov genetski kod i objavili ga, da bi istraživači širom sveta mogli ubrzano da rade na otkriću vakcine.

Najnovija martovske studije pokazuju da virus nije proizvod čoveka.

MIT 6: “Tehnologija mobilnih telefona 5G povezana je sa izbijanjem koronavirusa.”     

5G tehnologija je peta generacija bežičnih telekomunikacija. Na prvom mestu ona omogućava mnogo veću brzinu interneta, kao i mogućnost da se hiljade uređaja poveže na internet na malom prostoru, u isto vreme i to bez ikakvih problema i kašnjenja. Nema dokaza da je 5G mreža krivac za širenje koronavirusa ili bilo kakvih neželjenih zdravstvenih posledica po čoveka.

Vest da 5G slabi imunitet, prouzrokuje rak, da se antene postavljaju tajno i da već masovno odnosi žrtve u gradovima koje su uvele tehnologiju jednostavno nije tačna. Krenula je anonimno krajem januara na francuskom blogu za teorije zavere, a odatle se proširila na društvene mreže, Facebook i Youtube, da bi naposletku počele da je šeruju i poznate zvezde.

MIT 7: “Koloidalno srebro može izlečiti COVID-19.”     

Koloidno srebro su sitne čestice metala porinute u tečnost. Gost u emisiji je tvrdio da ovaj rastvor ubija neke vrste korona virusa u roku od 12 sati (iako je priznao da još nije testiran na novom korona virusu).

Ideja da ovo može da bude efikasan lek je naširoko deljena na Fejsbuku, naročito u grupama koje se zalažu za „,medicinsku slobodu” i koje su duboko sumnjičave prema institucionalnim medicinskim savetima.

Upotreba koloidog srebra se reklamirala u emisiji američkog televanđeliste Džima Bejkera.

Zagovornici koloidnog srebra tvrde da ono može da izleči mnoge bolesti, da deluje kao antiseptik i da ojačava imunitet.

Ali američke zdravstvene institucije nedvosmisleno navode da ne postoje dokazi da ova vrsta srebra pomaže pri bilo kom zdravstvenom stanju.

Ono što je još bitnije, može da izazove ozbiljne nuspojave i dovede do oštećenja bubrega, moždanog udara i argirije – stanja od kog vam poplavi koža.

MIT 8: “Čudesni mineralni rastvori mogu izlečiti COVID-19.”    

Jutjuber Džordan Sejter, koji ima više hiljada pratilaca na različitim platformama, tvrdi da „čudotvorni mineralni suplement” po imenu MMS može da „istrebi” korona virus.

MMS sadrži hlor dioksid – industrijski izbeljivač.

Sejter i drugi su promovisali ovu supstancu još pre izbijanja epidemije korona virusa. On je tvitovao u januaru da „ne samo da je hlor dioksid (ili MMS) efikasan ubica ćelija raka, već može da istrebi i korona virus.”

Prošle godine, iz američke Uprave za hranu i lekove (FDA) je stiglo upozorenje da je MMS opasan po zdravlje kada se pije. Zdravstvene ustanove drugih zemalja su izdale zvanična upozorenja takođe.

U FDA kažu da nisu upoznati „ni sa jednim istraživanjem koje pokazuje da su ovi proizvodi bezbedni ili efikasni u lečenju bilo kakve bolesti.” Oni upozoravaju da uzimanje MMS-a može da izazove mučninu, povraćanje, proliv i tešku dehidrataciju.

MIT 9: “Beli luk može da izleči COVID-19.”     

Mnogi korisnici Fejsbuka dele objave savetujući nas da jedemo beli luk kako se ne bismo zarazili.

U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) kažu da, iako se radi o „zdravoj hrani koja može da poseduje izvesna antimikrobska svojstva”, ne postoje dokazi da jedenje belog luka može da zaštiti ljude od novog korona virusa.

MIT 10: “Visoke doze vitamina C efikasan su lek za COVID-19.”

Ovaj vitamin je popularan kao suplement koji je važan za jačanje imuniteta, a nobelovac Linus Poling je tvrdio da unošenje velikih količina ovog vitamina može ne samo da spreči prehladu, već i da zaštiti od ozbiljnijih bolesti.

Neka skorija istraživanja su utvrdila unošenje 200 miligrama vitamina C može da smanji trajanje prehlade, ali za sada nema nikakvih dokaza da može da spreči prehladu, a kamoli Covid-19.

Foto naslovna: Pixabay

Izvor: Newsguard

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks