Afera: Čiji su se poslanici bogatili na maskama


Afera: Čiji su se poslanici bogatili na maskama

Više poslanika nemačkih Demohrišćana osumnjičeno je da su zgrtali stotine hiljada evra da bi lobirali za nabavku maski ove ili one firme.

Jednom od njih je ukinut imunitet. Ta stvar je pikantna posebno u izbornoj godini, piše "Dojče vele".

Afera dolazi pola godine pred parlamentarne izbore u Nemačkoj i mogla bi da poljulja prednost koju ankete daju Demohrišćanima. U petak se bavarski savezni poslanik Georg Nislajn povukao sa funkcije zamenika šefa poslaničke grupe i obznanio da se na idućim izborima neće kandidovati.

Nislajn je pod sumnjom da je uzeo 660.000 evra od jedne konsultantske kuće kako bi pomogao da određeni proizvođači zaštitnih maski dobiju velike državne porudžbine. Prošle sedmice je Državno tužilaštvo u Minhenu saopštilo da postoji osnovana sumnja na uzimanje mita. Sprovedene su racije na trinaest lokacija u Nemačkoj i Lihtenštajnu.

I drugi pod sumnjom

Prema pisanju medija, Nislajn je za nabavku maski jedne firme iz blizine Ofenbaha lobirao u saveznom i bavarskom ministarstvu zdravlja, kao i u saveznom Ministarstvu unutrašnjih poslova. Sva tri ministarstva vode konzervativci.

Nedeljnik Špigel piše da je Nislajn o nabavci maski direktno pričao sa ministrom zdravlja Jensom Španom. U Ministarstvu su za taj list rekli da su na početku pandemije „brojni poslanici“ ukazivali Ministarstvu gde se može nabaviti zaštitna oprema. To je onda rađeno po propisima, tvrdi se u odgovoru.

Prethodno su poslanici Bundestaga jednoglasno ukinuli njegov poslanički imunitet. Uzimanje novca za opremu koja služi borbi protiv pandemije nailazi na „potpuno nerazumevanje“ i „odlučno se osuđuje“, saopštili su šefovi poslaničke grupe Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU). Te dve stranke na izborima uvek čine koaliciju.

Pod sumnjom je i poslanik CDU Niklas Lebel. On je, prema pisanju tabloida Bild, prihodovao 250.000 evra, zahtevajući 12 centi po maski od dobavljača iz Kine, kako bi im obezbedio državnu nabavku. Špigel piše da ima sumnji i na druge demohrišćanske poslanike.

Nezgodan tajming

Korupcionaška afera je upalila alarme u centrali stranke u Berlinu. „Nalazim da je duboko nedostojno da se parlamentarci bogate na nabavci maski u najtežoj krizi od Drugog svetskog rata“, napisao je generalni sekretar CDU Paul Cimjak na Tviteru.

U septembru su izbori za Bundestag, a poslednje ankete Demohrišćanima daju oko 33 odsto glasova i najveće šanse da predvode Vladu i posle odlaska Angele Merkel u penziju. Već iduće nedelje (14. mart) su izbori u pokrajinama Baden-Virtemberg i Porajnje-Palatinat.

Kako piše Zidojče cajtung, pandemija je donela uzlet CDU, ali što duže traju ograničenja u svakodnevici, tako i podrška kopni. Zato su sadašnje afere velika opasnost po njih. „Ali optužbe ne štete samo CDU i CSU. Oni čitav parlament stavljaju na loš glas“, piše list.

Izvor: dw.com/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter