Đajićeva najava - Nikola Šobot bi mogao biti kandidat za gradonačelnika Banjaluke: Šta je pozadina?


Đajićeva najava - Nikola Šobot bi mogao biti kandidat za gradonačelnika Banjaluke: Šta je pozadina?

Usaglašavanje sa strankom ili traženje žrtvenog jarca? - “Što  se tiče kandidature doktora Šobota, određeni razgovori su se vodili na visokom nivou.  Mi imamo nekoliko kandidata i gospodin Šobot je razmatran”, rekao je Vlado Đajić.

Gostujući u Jutarnjem programu RTRS direktor UKC RS i predsjednik Gradskog odbora SNSD Vlado Đajić izjavio je da će o kandidaturi za gradonačelnika Banjaluke ispred ove stranke odluku donijeti organi SNSD zajedno sa predsjednikom stranke Miloradom Dodikom.

“Određeni razgovori su se vodili kako na visokom tako i na gradskom nivou i mi u ponudi imamo svakako više kandidata, naravno da je i gospodin Šobot razmatran tu. Mi nismo kao Gradski odbor PDP-a pa da kažemo evo biće Vlado Đajić, Janko, Marko ili Šobot i to je to. Mi smo ozbiljna i državotvorna partija, koja donosi odluke sa svojim predsjednikom, a koji je najbolji i naravno da ćemo se usaglasiti”, rekao je Đajić.

 

Đajić je naglasio kako ima na hiljadu boljih kandidata od aktuelnog gradonačelnika Draška Stanivukovića.

“Kada govorimo samo o jednom od mogućih, o doktoru Šobotu za razliku od ovog trenutnog koji je vidio knjigu od 200 stranica na Ekonomiji i pobjegao, a ovaj je uzeo knjigu od 1.500 stranica i to na desetine takvih i nije pobjegao nego sve savladao. Ovo je čovjek koji je subspecijalizirao, specijalizirao, doktorirao, ja sam ga testirao na Klinici za kardiohirurgiju gdje mi je bila namjera da provjerim njegove organizacione sposobnosti i upravo sam njega postavio na čelo nove Kardiohirurgije gdje pokazuje izvanredne organizacione sposobnosti. Pokazao je sposobnost za upravljanje sredstvima i ljudima. Mi imao 450 uspješno operisanih pacijenata gdje je on upravo načelnik klinike.  Njegovog oca sam upoznao u uniformi na ratištu, riječ je o jednoj ozbiljnoj porodici, oženjen, supruga, dvoje djece, tu želi da živi, pomaže narodu i kao takav je jedan od kandidata”, rekao je Đajić naglasivši da je Šobot nestranačka ličnost.

Iz Gradskog odbora PDP Banjaluka saopšteno je da je gostovanje dva ljekara sa UKC RS na RTRS sramno i neprimjereno jer su profesiju zloupotrebili zbog promocije kandidata na izborima.

“Direktor UKC Vlado Đajić i načelnik Klinike za kardiohirurgiju Nikola Šobot gostovali su jutros na javnom servisu Republike Srpske povodom posjete generalu Ratku Mladiću i njegovog teškog zdravstvenog stanja, te ovu temu najgrublje zloupotrijebili. Doktor Đajić je sramno, ne birajući teme, promovisao svog novog kandidata za gradonačelnika, te veći dio emisije posvetio upravo promociji doktora Šobota i problemima za koje tvrdi da ima Banjaluka, potpuno zanemarujući profesiju ljekara i probleme sa kojima sa UKC suočava”, saopšteno je iz PDP.

Zanimljivo je da je Vlado Đajić doskora čak i prijetio da će napusti SNSD i formirati svoju političku partiju ukoliko rukovodstvo stranke umjesto njega imenuje nekog drugog kandidata za gradonačelnika Banjaluke.

Spekulisalo se da bi u slučaju da Đajić ostvari svoje prijetnje i odluči se na formiranje nove političke opcije, najmanje 50 odsto banjalučkog odbora SNSD prešlo u njegovu stranku.

“Bez obzira šta ko o njemu mislio, Vlado Đajić je prilično omiljen u Gradskom odboru SNSD i ako odluči da formira novu partiju uz njega bi stao veliki broj današnjih odbornika SNSD u gradskoj skupštini, ali i običnog stranačkog članstva. Đajić ozbiljno računa na kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke na predstojećim lokalnim izborima, a ukoliko to ne dobije 100% će napustiti SNSD i formirati novu političku partiju”, tvrdili su dobro upućeni u odnose unutar SNSD-a.

Inače, odavno se spekuliše da je vrh SNSD najbliže odluci da aktuelnog ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića kandiduje za gradonačelnika Banjaluke na predstojećim lokalnim izborima.

Tim više Đajićeva najava da bi Nikola Šobot mogao biti kandidat za gradonačelnika ispred ove stranke izaziva čuđenje i nedoumicu. Postavlja se pitanje da li je to svojevrsno skretanje pažnje, da li su Đajića pritisnuli u SNSD-u, ili se nešto drugo krije iza svega?

Novinar Goran Dakić za Gerilu kaže da je najvjerovatnija opcija da je SNSD shvatio da ne može do pobjede na predstojećim lokalnim izborima, a u tom slučaju valja naći žrtvenog jarca.

“Ako je Đajić shvatio da bi izgubio na izborima, neće mu pasti na pamet da se kandiduje, uprkos velikoj ličnoj mržnji prema Stanivukoviću, jer zna da bi ga Dodik poslije toga sasjekao u roku od sat vremena. Ukoliko SNSD zaista ponudi kandidata koji ne može Stanivukoviću da stane na crtu, mislim da će dogovor biti jasan. Nažalost, samo malom, neznatnom broju onih koji glasaju”, ističe Dakić.

Video: RTRS Vijesti
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter