Akcija u Institutu JZ RS: Da li je sve -farsa- ili je Dodik izgubio kontrolu nad Posebnim odjeljenjem Republičkog tužilaštva?

Akcija u Institutu JZ RS: Da li je sve -farsa- ili je Dodik izgubio kontrolu nad Posebnim odjeljenjem Republičkog tužilaštva?

Kako da se u jednom strogo kontrolisanom pravosudno-represivnom aparatu koji Dodik potpuno kontroliše desi ovakva akcija?

U javnosti Republike Srpske odjeknula je današnja vijest o akciji Uprave za organizovani kriminal RS pod komandom Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva za organizovani kriminal tokom koje su zbog sumnji da učestvovali u nezakonitim radnjama tokom javnih nabavki u toku epidemije korana virusa u proljeće 2020. godine predmet interesivanja su,  kako saznajemo, direktor Instituta za javno zdravlje RS Branislav Zeljković, direktor turističke agencije "Travel4fun" Saša Marković, direktor firme "Procontrol" Slavko Bojić i Dragan Dubravac.

Prema nekim informacijama, za Zeljkovićem policija još traga, dok drugi tvrde da se javio policiji...Zvaničnih informacija za sada nema. Ostala trojica su uhapšena, a kako tvrdi policijski izvor sva četvorica biće sutra privedena nadležnom tužilaštvu.

Zeljković je glavni operativac Nenada Stevandića, predsjednika Ujedinjene Srpske, u zdravstenom sektoru koji je sa pozicije pomoćnika direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, gdje se takođe bavio nabavkama, premješten na mjesto direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Da je Zeljković važan Stevandiću govori i činjenica da je njegova supruga, Mirela Kajkut Zeljković  poslanik Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Slavko Bojić, čije ime je mnogo puta pominjano u vezi sa sumnjivim poslovima s budžetom RS je "intimus" Dodikovog šefa obezbjeđenja Miše Partala, što, kako se tvrdi, znaju svi koji ih svaki dan viđaju zajedno u banjalučkom naselju Borik.

Bojić je izuzetno blizak, preko Partala, i sa direktorom Policije RS Sinišom Kostreševićem.

Saša Marković je izuzetno blizak Vladi Đajiću, direktoru UKC-a i šefu banjalučkog odbora Dodikove stranke.

Dragan Dubravac je manje poznat javnosti, ali nije ništa manje bitan u čitavoj priči, tvrdi naš izvor i dodaje da je on suprug Maje Dubravac, zaposlene u  Vladi Republike Srpske, a koja je  kako se tvrdi, u rodbinskim vezama sa Rankom Škrbićem, bivšim ministrom zdravlja.

Dubravac je tako, zahvaljujući porodičnim vezama postao prvi saradnik Ranka Škrbića u nabavkama u zdravstvu.

Za vrijeme dok je Škrbić bio ministar zdravlja, kako tvrdi taj izvor, Dubravac je obavljao poslove direktora UKC-a za nemedicinske poslove i bio Škrbićev čovjek od povjerenja koji je, prema tom izvoru, kontrolisao sve novčane tokove na Paprikovcu. 

Pravo pitanje je otkud sada ova akcija policije i tužilaštva?

Kako da se u jednom strogo kontrolisanom pravosudno-represivnom aparatu koji Dodik potpuno kontroliše desi ovakva akcija?

Moguća su, tvrdi naš izvor, samo dva odgovora. Ili je riječ o još jednom pokušaju "mazanja" očiju narodu, pa će se i ovaj put sve završiti samo na hapšenjima i medijskim objavama, dok od prave istrage i procesa koji će rezultovati osuđujućim presudama neće po običaju biti ništa, ili je Dodik izgubio kontrolu nad Posebnim odjeljenjem Republičkog tužilaštva.

Poučeni dosadašnjim "igrankama" i prevarama u Dodikovoj režiji, logično je pretpostaviti da je riječ o farsi.

- Međutim, imajući u vidu da svaki od privedenih lica direktno cilja u samo "srce režima" i da svaki od njih ima direktnu interesnu lako i dokazivu vezu do samog Dodika, teško je povjerovati da bi Dodik odabrao baš ovu "ekipu" da na njoj dokazuje svoje poštenje", tvrdi taj izvor iz policijskih struktura.

Međutim, Dodikova reakcija na hapšenje u kojoj je praktično napao i policiju i tužilaštvo i javno sugerisao da je priča protiv uhapšenih montirana, govori u prilog da ima nešto trulo u "Miloradovom sistemu korupcije, kriminala i nepotizma".

Ako je to slučaj, a brzo će se vidjeti da li je tako, onda je nesumnjivo riječ o najtežem udarcu Miloradu u zadnjih nekoliko godina, tvrdi taj izvor i dodaje da bez obzira na sve kontroverze oko njegovog lika i djela, ako je šef Posebnog odjeljenja tužilaštva Miodrag Bajić smogao hrabrosti i snage da ovu istragu naredi, sprovede i dovede do hapšenja, onda mu na tome treba čestitati.

"Ma šta ko mislio, jedino put za rušenje Miloradove autokratije je savjesno i moralno postupanje ljudi koji su sada dio sistema. Bajić, a on je nesumnjivo "šef parade" u ovom važnom predmetu, mogao bi biti tačka na kojoj se Miloradovo svevlašće definitivno urušava. Javnost treba znati pozadinu i pažljivo ispratiti ovaj predmet. Ukoliko optužnica bude kvalitetna i sadržajna, onda je Milorad definitivno pogubio važne konce iz ruku, a onim ljudima u tužilaštvu i policiji koji uprkos pritiscima žele da urade svoj posao - treba dati punu podršku", tvrdi taj izvor.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter