Ako danas bude usvojena kriminalizacija javne riječi moraju reagovati novinari, opozicija i narod?! (Uživo)


Ako danas bude usvojena kriminalizacija javne riječi moraju reagovati novinari, opozicija i narod?! (Uživo)

U Banjaluci je danas nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske raspravom o informacije skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine koji u zaključcima traži od Vlade Republike Srpske da pripremi informaciju o aktivnostima nadležnih institucija Republike Srpske i BiH u vezi sa namjerama Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na Trgovskoj gori i da Skupštini predloži novu rezoluciju. 

Poslanici će razmatrati i informaciju o dugu sa stanjem na dan 31. decembar 2022. godine.

Ipak u najvećem fokusu javnosti i danas su izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima se kriminalizuje javna riječ, s obzirom da je danas dan za glasanje, pa će se poslanici izjasniti o spornom prijedlogu izmjena Krivičnog zakonika. 

Novinari, predstavnici opozicije i organizacija civilnog društva, mjesecima upozoravaju na štetnost ubacivanja klevete u Krivični zakonik. 

Prije 2 dana je održan i protest gdje je zatraženo od poslanika vladajuće većine da ne usvajaju sporne izmjene Krivičnog zakonika jer će to da dovede do progona novinara i gušenja slobodnog izvještavanja i javne riječi u Republici Srpskoj. 

 

Video: BN Televizija
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter