Almedin Šišić: Džaba krečite, optužnice za respiratore će biti!


Almedin Šišić: Džaba krečite, optužnice za respiratore će biti!

Ako pažljivo promatramo posljednje izjave zvaničnika SDA, pa i nekih od sudionika afere „respiratori“ (među njima i samog Novalića), jasno je da se sada na sve moguće načine pokušava obevzrijediti i obesmisliti sama istraga, uz svakodnevno skretanje pažnje na druge događaje.

Veliki, ogromni pritisci vrše se na tužilački tim koji privodi kraju istragu o kriminalnoj kupovini 10,5 miliona maraka „vrijednih“ respiratora posredstvom malinarske firme hayatovog TV voditelja Fikreta Hodžića.

Prema informacijama s kojima raspolažem, prethodnih nekoliko sedmica određeni centri moći, povezani sa SDA, pokušali su uticati na tok istrage koja je pri kraju, a za pokušaj kompromitiranja istražiteljskog tima i dijela istraživačkih novinara koji su se bavili ovom aferom angažirani su i plaćeni pojedini mediji, pojedinci sumnjive prošlosti i stranački botovi.

No, otom-potom.

Podsjećam da je Inforadar nedavno objavio i priču o pokušaju podmićivanja državog tužitelja Mirze Hukeljića da iz optužice za respiratore izostavi federalnog premijera Fadila Novalića. Hukeljiću je za „protuuslugu“ ponuđeno čak dva miliona maraka (!), a on je o svemu promptno obavijestio američku ambasadu u BiH, napravljen je i zapisnik koji je potom proslijeđen sigurnosnim službana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Poznata su nam i imena i svi sudionici ovog nezapamćenog slučaja političke korupcije i pokušaja mita prema predstavniku državnog pravosuđa (posebno jedno ime koje se godinama unazad pojavljuje uz Novalića), no zbog interesa istrage kao odgovoran medij ne želimo da ih otkrivamo.

Također nam je i jasan nemušti pokušaj demantija poslanog od strane Tužilaštva BiH, koje je već dugo pod političkom kontrolom Dragana Čovića (preko glavne državne tužiteljice Gordane Tadić), samim tim i njegovog intimusa Milorada Dodika, dugogodišnjeg Čovićevog partnera u kreiranju lošeg stanja u BiH i opstrukcijama svih pozitivnih procesa.

Naime, ima li otužnije slike o vama samima od činjenice da vam, upravo zbog duboke kompromitacije i vrha institucije i same institicuje, ne vjeruje vaš saradnik, državni tužilac, koji izložen konstantnim prijetnjama, i pod ogormnim pritiskom ponude od dva miliona maraka, mora da otrči na jednu od rijetkih sigurnih adresa u koju u ovom trenutku ima povjerenje – u Američku ambasadu u BiH?

Ako pažljivo promatramo posljednje izjave zvaničnika SDA, pa i nekih od sudionika afere respiratori (među njima i samog Fadila Novalića), jasno je da se sada na sve moguće načine pokušava obevzrijediti i obesmisliti sama istraga, uz svakodnevno skretanje pažnje na druge događaje, na čemu su u samoj SDA davno doktorirali.

Tako prethodnih sedmica ponovo slušamo o pokretanju ekonomije (al u limburgu!), gradnji fantomskih dionica autoputa na koridoru 5C, mrskom Dodiku koji opet i ponovo hoće u secesiju, o Nikšiću i Kojoviću koji opet rade za Čovića, o nesretnom Željki Komšiću koji je kao najpoznatiji Bakirov lijevi desničar opet zaprijetio „da mu ne diraju u BiH“, o uspjesima Vlade KS i sličnim nebulozama.

Na kraju, ide se čak dotle da se u medijima sa platnog spiska SDA plasira priča o tome da su – dobro protrljajte oči – najavljene protutužne protiv tužilaca što pod ogromim pritiscima i prijetnjama privode kraju optužnicu u kojoj bi se, osim Fadila Novalića, Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka, trebalo da nađu još neka imena.

Da stvari do kraja pojednostavimo.

Ono što je uradila osumnjičena ekipa s kupovinom neupotrebljivih respiratora u državama sa jasno uspostavljenim demokratskim standardima imalo bi težinu i zločina s predumišljajem, ne samo kriminala! Ako su već odlučili da u vrijeme velike tragedije koja je zadesila i naše društvo pokušaju da opljačkaju naš novac ugrađujući se u nabavku mnogostruko jeftinijih respiratora, mnogo veću težinu od samog tog čina kriminala ima jasna namjera da se građanima koji se liječe od pandemije Covid19 – i kojima su ugroženi životi – dopreme respiratori namijenjeni tek za hitni transport pacijenata. Dakle potpuno neupotebljivi za intenzivnu njegu!

Trebam li još podsjećati na izjavu Novalića sa samog aerodroma, ničim izazvanu (što tek potvrđuje količinu bahatosti tog čovjeka) o tome da su ovo respiratori koji će omogućiti intubaciju dva pacijenta odjednom. Oprostite, ali moram – sve te nejeblo!

No, neka ne brinu. Ne mogu pokušavati podmićivati dovoljno bahato i prijetiti dovoljno jako koliko će uvijek biti nas koji se nećemo bojati, nas koji ne možemo da smislimo ni njihov prljavi novac, ni njih same, sve njih skupa koji su nam unazad 20 godina upropastili živote tek vraćene iz rata, a sada pokušavaju i našoj djeci.

A optužnica samo što nije…

Piše: Almedin Šišić
Izvor: inforadar.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks