Alumina: Nastavlja se ujdurma oko otimanja najprofitabilnije fabrike u Srpskoj, koja još nije uništena


Alumina: Nastavlja se ujdurma oko otimanja najprofitabilnije fabrike u Srpskoj, koja još nije uništena

„Pavgord“ poslao urgenciju sudu zbog FG „Birač“. Preduzeće „Pavgord“ iz Foče još nije uspjelo da se upiše kao povjerilac Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, iako je prošlo više od četiri mjeseca kako im je Vlada RS prodala državna potraživanja.

Zbog toga je ovo preduzeće stečajnom sudiji uputilo uregnciju u kojoj od suda traže da postupi po njihovim zahtjevima za upis u tebelu povjerilaca imajući u vidu period koji je prošao od momenta kupovine.

„Smatramo zaista osnovanim da se po našem prijedlogu odluči, imajući u vidu hronologiju vašeg odlučivanja po zahtjevima po kojima ste odlučili. Ukazujemo da ovu urgenciju čine osnovanom u pravnom smislu i odredbe Zakona o suđenju u razumnom roku koji nam daje i druge mogućnosti“, navodi se u urgenciji „Pavgorda“ u koju je CAPITAL imao uvid.

Podsjećamo, Vlada RS je krajem jula za 43 miliona KM prodala „Pavgordu“ kompletna potraživanja državnih institucija od FG „Birač“ u stečaju.

Međutim, odluka Vlade je naišla na otpor radnika „Alumine“, kćerke firme fabrike i dijela drugih povjerilaca koji su tražili da Vlada tu odluku povuče.

Takođe, na ruku im ne ide ni stav stečajnog upravnika fabrike Laze Đurđevića koji je dva puta odbio njihov zahtjev za upis.

Nakon toga „Pavgord“ je čak zaprijetio i da će tužiti Republiku Srpsku, ako sud prihvati prijedlog stečajnog upravnika i ne upiše ga kao povjerioca, nakon što je kupilo potraživanja RS od FG „Birač“.

Piše: M. Č. LJ.
Foto naslovna: Alumina
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter