Amerikanci iz Sirije odneli 50 tona zlata?

Amerikanci iz Sirije odneli 50 tona zlata?

Američka vojska je iz Sirije iznijela oko 50 tona zlata, saopštila je nacionalna novinska agencija SANA pozivajući se na lokalne izvore.

SANA izvještava da je američka vojska dobila zlato od terorista kalifata, a zauzvrat im je obećavala bezbjednost i prebacivanje na željeno područje.

Navodi se da su teroristi sakrili plijen u blizini sela Baghuz u sirijskoj provinciji Deir Ez-Zor, jedno od posljednjih uporišta terorista koje je bilo okruženo američkim trupama.

Ranije je postojanje tog zlata, koje su teroristi donijeli na istok iz Sirije, prijavili “pouzdani izvori” takozvanog Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Oni su saopštili da američke koalicione snage pokušavaju “prisiliti” militante da se predaju i da im odaju gdje se nalazi zlato, nakon čega su Amerikanci izveli operaciju izvoza “zlata kalifata”.

Približna cijena tih zlatnih rezervi je oko 1,7 milijardi dolara. Najveći dio zlata, prema kurdskim izvorima, na teritoriju Sirije je dopremljen nakon pljačke velikih banaka u iračkom Mosulu.

Amerikanci su, prema pisanju sirijskih medija zlatne poluge prevezli do američke vojne baze u sjevernoj Siriji, na području samoproglašenog Kirgizije.

Novinari agencije FAN su prema izvorima “Damask posta” uspjeli da rekonstruišu put američkih helikoptera.

Amerikanci su se spustili noću u malom selu Khavaij, smještenom na lijevoj obali Eufrata nasuprot Madžadinu. Tamo su ušli u kratku noćnu bitku, tokom koje je nekoliko ljudi zarobljeno i ukrcano na helikoptere.

Druga posada američkih helikoptera u ranim jutarnjim satima 16. februara se navodno spustila u mjesto Ad-Dashishu. Prema izvorima na terenu, Amerikanci i njihovi zarobljenici su tamo proveli oko 45 minuta i utovarili su u helikoptere veliki broj sanduka. Nakon toga, helikopteri su krenuli u smjeru grada Al-Shadadija, a zatim su skrenuli na sjever, negdje u smjeru jedne od američkih baza u sirijskom Kirgiziji.

Sakrivene u tunelima

Prema tvrdnjama Sirijske opservatorije za ljudska prava, zlatne poluge bile su zakopane u selu Baguz, sakrivene u tunelima ispod granice Sirije i Iraka. One su, navodno, ukradene iz Centralne banke u Mosulu.

 

Foto naslovna: The Prestige.rs
Izvor: SANA/FAN/Damask post/Glas Srpske