Analiza i predviđanja rezultata oktobarskih izbora 2022: Izborna jedinica 5 (Narodna Skupština RS)

Analiza i predviđanja rezultata oktobarskih izbora 2022: Izborna jedinica 5 (Narodna Skupština RS)

Izbornu jedinicu 5 čine: Teslić, Stanari, Doboj i Petrovo.

SNSD:

SNSD je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 5 osvojio 16.089 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 23.376 glasova.

Navedeno povećanje broja glasova rezultat je činjenice da je budući robijaš Obren Petrović kompletan Gradski odbor SDS-a Doboj preveo u SNSD.

SNSD će u Doboju osvojiti najviše glasova, ali to neće biti ni izbliza broj koji očekuje ta stranka. Za razliku od 2020. godine opozicione stranke u Doboju su osnažile stranačku infrastrukturu, prvenstveno PDP.

Pored toga, SNSD je u Doboju itekako uzdrman velikim brojem optužnica zbog krađe glasova na lokalnim izborima 2020. godine.

Za razliku od Doboja gdje SNSD još uvijek ima veliku podršku, ta stranka u Tesliću preživljava najteže dane. Nakon lokalnih izbora 2020. godine SNSD u Tesliću postoji samo u tragovima.

SNSD će u izbornoj jedinici 5 osvojiti oko 18.000 glasova.

SDS:

SDS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 5 osvojio 17.117 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 8.277 glasova.

Značajan pad podrške birača je posljedica prelaska cjelokupnog Gradskog odbora u SNSD. U međuvremenu je SDS koliko toliko konsolidovao stanje u Doboju, pa u tom gradu može očekivati nekoliko hiljada glasova na predstojećim izborima.

Loš rejting u Doboju SDS će dobrim dijelom kompenzovati u Tesliću, jer se očekuje da ta stranka u toj opštini osvoji oko 7.500 glasova. Većina kandidata na listi SDS-a za izbornu jedinicu 5 dolazi upravo iz Teslića. U protekle dvije godine Milan Miličević, načelnik Teslića, gotovo je u potpunosti iskorijenio SNSD u toj opštini.

SDS još može očekivati oko hiljadu glasova u Stanarima, te oko 700 glasova u Petrovu.

Na predstojećim izborima SDS će osvojiti oko 12.000 glasova u izbornoj jedinici 5.

Pokret za državu:

Ova koalicija može da računa na oko 7.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

PDP:

PDP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 5 osvojio 3.736 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 1.985 glasova.

U međuvremenu je PDP značajno ojačao stranačku infrastrukturu u Doboju, gdje je trenutno najsnažnija opoziciona stranka. PDP-ov trojac Olivera Nedić-Slobodan Vasiljević-Stefan Gavrić je uradio dobar posao u Doboju, što će biti vidljivo na izborima u oktobru.

Na predstojećim izborima PDP će osvojiti oko 5.000 glasova u izbornoj jedinici 5.

SP (sa koalicionim partnerima):

SP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 5 osvojila 9.508 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 3.337 glasa.

Značajan gubitak podrške birača ovoj stranci na izborima 2020. godine je rezultat činjenice da je cjelokupni opštinski odbor u Tesliću prešao u SPS.

SP danas gotovo da ne postoji u Tesliću, dok u Doboju može da računa na maksimalno 2.500 glasova.

Na predstojećim izborima SP će osvojiti oko 4.000 glasova u izbornoj jedinici 5.

SPS:

Na lokalnim izborima 2020. godine SPS je u jedinicama lokalne samouprave iz izborne jedinice 5 osvojio 3.179 glasova, većinom u Tesliću.

SPS ima snažan odbor u Tesliću, dok odbori u preostale tri jedinice lokalne samouprave ne mogu da povuku veći broj glasova.

Očekuje se da SPS u ovoj izbornoj jedinici osvoji oko 3.500 glasova.

Demos:

Na lokalnim izborima 2020. godine Demos je u jedinicama lokalne samouprave iz izborne jedinice 5 osvojio 4.313 glasova.

Demos ima solidne odbore u Doboju i Tesliću, dok slabo kotira u Stanarima i Petrovu. Ova stranka u izbornoj jedinici 5 može da očekuje oko 3.500 glasova.

US:

US je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 5 osvojila 2.529 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 2.488 glasova.

Na predstojećim izborima US može računati na oko 3.000 glasova u izbornoj jedinici 5.

Za pravdu i red - lista Nebojša Vukanović

Lista Nebojše Vukanovića će u izbornoj jedinici 5 osvojiti oko 2.500 glasova.

DNS:

DNS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 5 osvojio 6.372 glasa. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama loklane samouprave iz te izborne jedinice osvojila 2.946 glasova.

DNS danas gotovo da ne postoji u ovoj izbornoj jedinici, uključujući i Doboj, jer su nakon lokalnih izbora 2020. godine tu stranku napustili kandidati koji su osvojili najveći broj glasova.

Na predstojećim izborima DNS može računati na maksimalno 1.500 glasova u izbornoj jedinici 5.

Narodna partija Srpske (sa koalicionim partnerima):

Ova koalicija može da računa na oko 800 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

Zaključak:

Izbornoj jedinici 5 pripada 6 direktnih mandata. SNSD će sigurno osvojiti dva mandata. Po jedan mandat će sigurno osvojiti SDS, Pokret za državu i PDP.

Što se tiče preostalog šestog mandata, za njega će se boriti SDS i SP. Ukoliko SDS osvoji taj mandat, to će biti njegov drugi direktan mandat u ovoj izbornoj jedinici.

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter